Sezóna paprík vrcholí…máte radi plnenú papriku? Ja som ju voľakedy veľmi ľúbila, ale čoraz viac a viac mi mäso vôbec nechutí. Takže som si dnes pripravila túto vegan špecialitku. A ani nebudete potrebovať vajíčka na to, aby vám zmes držala pokope. Aj keď je pšeno bezlepkové, lepí dosť. Pochutnala som si.
Na 6 plnených paprík potrebujeme:
Na plnku:
Na omáčku:
|
1. Prvý krok začneme robiť najmenej 1,5 hod. pred samotným plnením papriky. Pšeno 2-3 x prelejeme horúcou vodou a dáme variť do osolenej vody o objeme 2x toľko ako je jeho množstvo. To isté urobíme s quinoou. Taktiež dáme variť šošovicu, ale do neoosolenej vody.
2. Sušené paradajky nakrájame na kúsky, mrkvu nastrúhame nadrobno, cibuľu nakrájame nadrobno.
3. Keď sú pšeno i quinoa uvarené, dáme ich ešte „dojsť“, aby nabrali zvyšnú vodu a vychladli. Šošovičku zlejeme a necháme tiež vychladnúť. Pšeno by malo nadobudnúť tuhšiu konzistenciu a malo by byť zlepené, nie sypké.
4. Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku a to tak, že do hrnca vylejeme paradajkový koncentrát, ja som ešte vypláchla konzervy, takže som pridala cca 2 dcl vody. Vsypeme všetky koreniny a necháme prejsť varom. Nakoniec dosladíme medom.
5. Keď máme pšeno, quinou a šošovicu vychladnuté, pripravíme si panvicu, vylejeme na ňu olej. Keď je rozpálený, vsypeme cibuľu, necháme smažiť a po chvíli vhodíme nasekaný cesnak. Smažíme, pridáme mrkvu, tamarind a chvíľu dusíme. Nakoniec primiešame sušené paradajky a šošovicu a odstavíme.
6. Do hlbšieho hrnca si dáme variť vodu.
7. Papriky zbavíme jadrovníkov a naplníme pripravenou zmesou, pomáhame si rukoväťou lyžičky, aby sa nám podarilo dostať do papriky čo najviac náplne.
8. Papriky vhodíme do vriacej vody a varíme cca 5 min., ak máte radi mäkšiu, tak aj 10 min.
9. Podávame na paradajkovej omáčke, ozdobené lístkami bazalky a posypané konopnými semiačkami.
Na prípravu tohto risotta som použila rajnicu StoneLegend od Delimano.
Ďakujem Nikonu za zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!
♡♡♡