Jahodovými receptami sa to všade len tak hemží! No tak som sa podujala kreovať aj ja. Čo vám poviem, nikdy by som si nebola pomyslela, že z quinoi ide urobiť plnohodnotný bezlepkový dezert (nehovorím o kaši) bez toho, aby som použila múku. Lebo aj tá quinoa tam ide vcelku! A výsledok ma naozaj prekvapil. Vzhľad, konzistencia, pevnosť ako z bežnej múky, chuťovo sa mierne odlišuje, to by ste asi zistili, že to nie je pšenica, ale aj tak len príjemná a jemná odchýlka.
No a ďalší veľký objav, čo som pri ňom spravila bola tá úžasná plnka bez mlieka, šľahačky a ich náhrad a pre tých, ktorí nepotrebujú až tak sladké chute, ide jesť aj bez cukru, lebo batát je povahou sladký, takže to možno niektorým z vás ako som ja (čo chrúmem surové kakaové bôby len tak), bude stačiť aj tak! Akože objav roka tento koláčik. No a môžete si ho spraviť aj vo väčšej verzii. Z tohto množstva vám vyjde taká menšia 3 poschodová tortička, ale na normálnu (25-30 cm) by som už asi zdvojnásobila množstvo surovín. No a dodám moje obligátne: jedol to aj môj chlap! A aj mu to chutilo (som mu povedala až potom čo v tom je, názor nezmenil :-)))
.
Na cca 5 tortičiek ako na obrázku budeme potrebovať:
- quinoa SOS 250g
- rastlinné mlieko kokosové 80 ml
- vajíčka 4ks
- vanilkový extrakt 1 PL
- kokosový olej 70g
- kokosový cukor 50g
- kokosová múka 30g
- vínny kameň 2 ČL
- soľ ½ ČL
- batát alebo sladký zemiak 400g
- kokosový olej 4PL
- topinamburový sirup podľa chuti (cca 6PL)
- raw kakao podľa chuti (cca 5PL)
- jahody na dozdobenie cca 300g
.
- Quinou uvaríme, najlepšie vopred, aby stihla vychladnúť.
- Zmiešame mlieko, vajíčka, vanilk. extrakt a mixujeme do penista. Pridáme uvarenú quinou a olej a mixujeme ďalej dohladka.
- Zmiešame sypké suroviny a tie potom primiešame k tekutej časti. Vymiešame tak polotekuté kompaktné cesto, ktoré rozmiestnime do 10ks okrúhlych tortových formičiek a dáme piecť na 180C. Pečieme 30 – 40 min, vnútro musí byť suché. Aby sa nám lepšie po upečení vyklápali, formičky vytrieme kokosovým olejom a na dno umiestnime naprieč pásik papiera na pečenie, ktorého oba konce necháme trčať z formičky. Po upečení len uchopíme konce papiera a korpus takto ľahko vytiahneme.
- Medzitým uvaríme batáty a necháme ich vychladnúť. Rozmixujeme na kašu spolu so sirupom, kakaom a kokosovým olejom.
- Jednotlivé krúžky korpusu rozrežeme pozdĺžne na polovicu, plníme krémom, obložíme jahodami a takto vrstvíme, aby sme vytvorili tortičky. je dobré pred podávaním dezert odložiť na cca 1 hod. do chladničky, aby krém stuhol, korpus zmäkol, chute sa prepojili a aby sa dezertík lepšie papal.
Môžeme podávať so šľahačkou, či zmrzlinou…
Skladujeme v chladničke.
Ďakujem Nikonu za zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!
♡♡♡