Bezlepkové quinoa čokoladové minitortičky s jahodami

Jahodovými receptami sa to všade len tak hemží! No tak som sa podujala kreovať aj ja. Čo vám poviem, nikdy by som si nebola pomyslela, že z quinoi ide urobiť plnohodnotný bezlepkový dezert (nehovorím o kaši) bez toho, aby som použila múku. Lebo aj tá quinoa tam ide vcelku! A výsledok ma naozaj prekvapil. Vzhľad, konzistencia, pevnosť ako z bežnej múky, chuťovo sa mierne odlišuje, to by ste asi zistili, že to nie je pšenica, ale aj tak len príjemná a jemná odchýlka.

No a ďalší veľký objav, čo som pri ňom spravila bola tá úžasná plnka bez mlieka, šľahačky a ich náhrad a pre tých, ktorí nepotrebujú až tak sladké chute, ide jesť aj bez cukru, lebo batát je povahou sladký, takže to možno niektorým z vás ako som ja (čo chrúmem surové kakaové bôby len tak), bude stačiť aj tak! Akože objav roka tento koláčik. No a môžete si ho spraviť aj vo väčšej verzii. Z tohto množstva vám vyjde taká menšia 3 poschodová tortička, ale na normálnu (25-30 cm) by som už asi zdvojnásobila množstvo surovín. No a dodám moje obligátne: jedol to aj môj chlap! A aj mu to chutilo (som mu povedala až potom čo v tom je, názor nezmenil :-)))

.

Na cca 5 tortičiek ako na obrázku budeme potrebovať:

  • quinoa SOS 250g
  • rastlinné mlieko kokosové 80 ml
  • vajíčka 4ks
  • vanilkový extrakt 1 PL
  • kokosový olej 70g
  • kokosový cukor 50g
  • kokosová múka 30g
  • vínny kameň 2 ČL
  • soľ ½ ČL
  • batát alebo sladký zemiak 400g
  • kokosový olej 4PL
  • topinamburový sirup podľa chuti (cca 6PL)
  • raw kakao podľa chuti (cca 5PL)
  • jahody na dozdobenie cca 300g
    .
  1. Quinou uvaríme, najlepšie vopred, aby stihla vychladnúť.
  2. Zmiešame mlieko, vajíčka, vanilk. extrakt a mixujeme do penista. Pridáme uvarenú quinou a olej a mixujeme ďalej dohladka.
  3. Zmiešame sypké suroviny a tie potom primiešame k tekutej časti. Vymiešame tak polotekuté kompaktné cesto, ktoré rozmiestnime do 10ks okrúhlych tortových formičiek a dáme piecť na 180C. Pečieme 30 – 40 min, vnútro musí byť suché. Aby sa nám lepšie po upečení vyklápali, formičky vytrieme kokosovým olejom a na dno umiestnime naprieč pásik papiera na pečenie, ktorého oba konce necháme trčať z formičky. Po upečení len uchopíme konce papiera a korpus takto ľahko vytiahneme.
  1. Medzitým uvaríme batáty a necháme ich vychladnúť. Rozmixujeme na kašu spolu so sirupom, kakaom a kokosovým olejom.
  2. Jednotlivé krúžky korpusu rozrežeme pozdĺžne na polovicu, plníme krémom, obložíme jahodami a takto vrstvíme, aby sme vytvorili tortičky. je dobré pred podávaním dezert odložiť na cca 1 hod. do chladničky, aby krém stuhol, korpus zmäkol, chute sa prepojili a aby sa dezertík lepšie papal.

Môžeme podávať so šľahačkou, či zmrzlinou…
Skladujeme v chladničke.

Ďakujem Nikonu za  zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!

♡♡♡

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *