Tento recept vznikol neplánovane. Chlieb zvykneme piecť v domácej pekárničke, ale niečo sa stalo a zlyhala… Čo ale so surovinami, nahádzanými vo vaničke? Kvasnice by mali bobtnať zvlášť a tu sa dáva všetko naraz dokopy…Za pokus to stojí. Prišli na rad moje ruky a šlo sa miesiť. Cesto na moje počudovanie pekne nakyslo, tak šup s ním na plech. Tam ešte dokysnúť….ale beda, začalo sa mi rozlievať a tak som ho radšej šupla na pekáč s vysokými stenami a tak vznikol veľký hríb 🙂
(Tento postup asi nie je vhodný pre bežné pečenie, no minimálne budete vedieť, že keby niečo, dá sa to aj takto… :-))
Chrumkavý chlebík so sézamom |
Na 1 kg bochník budeme potrebovať:
- voda 400 ml
- olivový olej 2PL + pár kvapiek na potretie
- cukor trstinový 1 PL
-
sušené mlieko 2,5 PL
- čerstvé droždie 1/2 kocky
- špaldová múka 640 g
- soľ 2 ČL
- sézam na posypanie
– Do misy, v ktorej budeme miesiť cesto umiestnime vodu, olej, cukor, mlieko a rozmrvené droždie. Trochu premiešame a prisypeme múku. Premiesime, aby sa nám suroviny zmiešali a pridáme soľ.
– Miesime až kým sa nám cesto neoddeľuje od stien nádoby.
– Dáme vykysnúť do zdvojnásobenia objemu.
– Vyberieme z misy, opäť krátko premiesime a umiestnime na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Opäť necháme trochu dokysnúť.
– Potrieme olejom, narežeme do mriežky a posypeme sézamom. Pečieme hodinu pri 180°C.
Chrumkavý chlebík so sézamom |
Keď som istý čas môjho života trávila v Catanii, pod bytom som mala pekáreň. Nevedela som sa vtedy dojesť ich chlebíka. Natierala som si ho maslom, obložila sicílskymi rajčinkami, posypala štipkou soli! Aké jednoduché vedia byť najlepšie chute! 🙂