Viem, že existuje veľa rôznych zaručených receptov na cheesecake a priznám sa, že neviem, ktorý je ten pravý…Ale tento postup je garantovaný viacerými pokusmi dovedenými do zdárneho konca a preto, keď som ho zvládla ja, a neskôr aj moja „adoptovaná“ 17-ročná dcéra celkom sama (a jej sa podaril najlepšie – viď. foto), znamená to, že funguje bezproblémovo. Môžete sa doň bez obáv pustiť aj vy, nech sa páči!
Ríbezľový cheesecake |
Na formu o priemere 35 cm si pripravíme:
Tuhý podklad:
- maslo 120g
- maslové keksy 200g (použila som aj čisto vanilkové bebe, aj piškóty, aj venčeky, aj ich kombináciu a všetky boli dobré)
– Rúru predhrejeme na 160°C. Ak naša forma nie je teflónová, vymastíme ju maslom a vysypeme polohrubou múkou.
– Keksy dáme do mixéra a rozdrvíme. Tí, čo nemáme mixér, si vystačíme i pevným igelitovým sáčikom, do ktorého keksíky vsypeme a tĺčikom na mäso ubijeme.
– Na panvici rozpustíme maslo a vsypeme naň keksovú drť. Miešame, až kým sa suroviny neprepoja a nevznikne drobivé cesto.
– Keksovú zmes vysypeme na dno tortovej formy a utlačíme hánkami alebo hladkým dnom pohára.
– Dáme piecť na 10 min.
Ríbezľový cheesecake |
Ingrediencie na plnku:
- jemný tvaroh 500g (najlepšie taký smotanovej konzistencie – mne sa osvedčil z Lidla vo vedierku 0,5 kg balenie)
- trstinový cukor 180g
- hladká múka 2PL
- vanilkový extakt 2ČL
- citrónová kôra 1ČL
- citrónová šťava 2PL
- vajíčka 2 ks
- kyslá smotana 200g
– Do misy dáme všetok tvaroh, cukor, múku a rozmixujeme do homogénnej zmesi.
– Za stáleho miešania pridáme vanilkový extrakt, citrónové záležitosti, po jednom vajíčka a nakoniec smotanu. Cesto musí byť hladké ako na palacinky, ale hustejšie.
– Cesto vylejeme na piškótový korpus a dáme piecť na 10 min. pri 200°C.
– Následne teplotu znížime na 120°C a pečieme ďaľších 25 min.
– Rúru vypneme a koláč v nej necháme chladnúť bez otvárania 2 hodiny.
Ríbezľový cheesecake |
Ingrediencie na dotvorenie:
- akékoľvek drobné ovocie podľa chuti, množstvo tiež podľa chuti, ale minimálne tak, aby pokrylo povrch torty
- želé 1 balíček
– Želé pripravíme podľa návodu na obale.
– Na vychladnutý cheesecake rovnomerne rozmiestnime ovocie a zalejeme želé.
– Necháme vychladnúť v chladničke aspoň pol hodiny alebo dokým vydržíte sa naň nevrhnúť.
Ríbezľový cheesecake |
Na cheesecake sa mi páči, že si ho môžete obmeniť a doplniť podľa vlastnej predstavy a chuti. My sme mali k dispozícii akurát ríbezle a bola to super voľba! Tá sladká chuť plnky a cesta sa úžasne dopĺňala s kyselkavými ríbezľami. No mňam!
Je proste božský! U nás nikdy dlho nevydrží.
Toto je taký „falošný“ cheescake, tvarohový… A nejaký nízky, či?
Milý Anonym, asi si nečítal úvod…a slušnosť káže sa podpísať, či?
Zdravim
Mne se recept moc libi a vyzkousim 🙂 moc dekuju
Hezky vecer Radana
Krásný dort, a ta chuť musí být osvěžující 🙂
Radanka, som rada, že sa ti pozdáva tento receptík. Určite budeš spokojná, keď vyskúšaš.
Janka, ďakujem, áno, len sa tak po ňom zaprášilo.
Vyzera mnam 🙂 a tie fotecky su uplne ze uzasne…:)….ja vzdy tvrdim, ze ta cervena je na fotkach taka sexi 🙂
Adrianka ďakujem. No na tom foteni sa este mam co ucit, ale sem tam sa mi uz stane, ze som s nejakou spokojna :-)))
A kolacik bol naozaj mnamkovy 🙂
Tento receptik je vyyyyborny :))) a krasne fotecky 😉
Vyzera vyborne sviezo. Krasne fotky Danka.
Ďakujem dievčatá, zlaté ste 🙂
Myslím, že nám ešte ostali nejaké ríbezle, takže sa do toho pustím, lebo som dostala neuveriteľnú chuť práve na takýto koláč.. takže ďakujem za inšpiráciu 🙂 a mimochodom nádherné fotky!! zbožujem všetky guličko-idné veci, moja bodkovaná šálka je veľmi podobná a robí mi spoločnosť každé jedno ránko 🙂
Vždycky si říkám „tohle vyzkouším“ a „tamto vyzkouším“, ale málokdy to fakt udělám. No tvůj recept jsem včera opravdu zkusila udělat (jako narozeninový pro přítele) v bezlepkové verzi a mňam! Kdybych jich udělala ještě dvacet, přítel by je snědl všechny hned 😀 Takže díky moc za recept 🙂
Jééj, dievčatá potešili ste ma! Odpovedám až teraz nakoľko som bola na dovolenke…
Zuzka: Ďakujem Zuzi za krásne a pochvalné slovíčka. Aj ja som zaťažená na bodky, máme spoločnú vášeň 🙂
Markett: Tak to sa nesmierne teším, že práve môj recept ta presvedčil niečo nové vyskúšať 🙂 a ešte viac ma potešilo, že sa oplatilo a že chutil 🙂 Niet za čo!