A máme tu druhý v poradí z receptov z minikurzu varenia s Alpro. Rýchle, jednoduché a pritom plnohodnotné druhé jedlo. Nech sa páči. Autorom receptu je opäť Jan Souček.
Ingrediencie pre 4 osoby:
- steak z lososa 4 ks
- zeler 500g
- zemiaky 300g
- cibuľa 1 ks
- cesnak 3 strúčky
- Alpro ryžová alternatíva smotany
- Alpro ryžový nápoj
- čierne olivy 100 g
- píniové oriešky 2 PL
- tymián, bazalka
- muškátový oriešok
- soľ
- kôpor na dozdobenie
V pôvodnom recepte boli produkty Alpro zo sóje, ale ja jej konzumáciu veľmi neuznávam a preto som si dovolila produkty zameniť.
– Najemno nakrájanú cibuľu restujeme v hlbokej panvici na olivovom oleji doružova par minút. Pridáme nasekaný cesnak (ak chceme, aby bola jeho chuť výraznejšia, pridáme ho pri dovarení), zeler a zemiaky na kocky. Prilejeme smotanu a mlieko, nastrúhaný muškát.
– – Po uvarení zeleru a vyvarení zhruba polovice tekutiny zmes odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérom na jemné pyré. Dochutíme soľou a korením.
– – Tymián nasekáme nadrobno (tvrdé stonky odstránime). Panvicu pokvapkáme olejom a osoleného lososa do nej vložíme, posypeme tymiánom a opečieme z oboch strán. Pečieme ho iba zhora a zdola, nie zboku, tam by malo byť vidno, že je v strede ešte ružový, akoby nedopečený, vtedy vieme, že je losos správne pripravený.
– – Tesne pred dopečením prisypeme na panvicu oriešky a necháme ich tam pár minút.
– Lososa servírujeme na „lôžku“ zo zelerového pyré, posypeme olivami, píniovými orieškami a dozdobíme lístkami kôpru.
♡♡♡