Mandľovo-marhuľový koláč (škaredý, ale najlepší na svete!, neklamem)

     Keď sa počasie zopsuje, ako dnes, moje telo okamžite preladí do módu kniha – koláčik – káva (horúca čokoláda, čajík), neviem sa tomu ubrániť. A asi ani nechcem. Často ma vôbec nemrzí, že nemôžem ísť von a byť aktívna. Zlé počasie mi tak poskytne zámienku na zaháľanie. Mám zníženú úroveň energie, som sa dozvedela od jednej múdrej tety, tak to asi preto. Ja sa z toho doslova teším, že prší, že fujačí…veď to je také romantické! A ležať v mäkkúčku a teplúčku s dobrým v brušku je predsalen príjemnejšie ako šlapať do pedálov v studenom lese, aj keď aj to má svoje čarokrásy, ale dnes má väčšie gauč a deka.

Tento koláčik pôsobí asi tak ponuro ako dnešný deň, ale neuveríte aký je l-a-h-o-d-n-ý, ale že fakt, že fakt! Verím, že neuveríte, pokiaľ si ho neupečiete. K tej káve a knihe…
 
.
.
Na 1 plech vnútorných rozmerov 21×25 cm (polovica klasického) si pripravíme:
  • mandle 200g (môžeme kúpiť už pomleté)
  • špaldová múka hladká 50g
  • vínny kameň ½ ČL
  • trstinový cukor 50g
  • maslo 120g
  • vajcia 2ks
  • marhule cca 10-15 ks podľa toho, koľko ich dokážete vmestiť na plech (ja som použila zavárané)
  • obľúbený džem, najlepšie marhuľový alebo iný pre kontrast chutí cca 5 PL
  • za hrsť sekaných mandlí na posypanie
  • štipku kokosového cukru na posypanie
 
1. Mandle rozmixujeme na múku (ja som použila mandle nelúpané), zmiešame so špaldovou a vínnym kameňom, pridáme cukor, zmäknuté maslo a vajíčka. Premiešame. Cesto má byť polotekuté.
.
2. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a ukladáme naň polovice marhúľ reznou stranou nahor. Do každej marhule ešte šupneme lyžičku lekváru. Koláč posypeme sekanými mandľami (ktoré môžeme predtým ešte nasucho opražiť) a kokosovým cukrom.
.
3. Pečieme pri 180°C cca 40 min., kým cukor navrchu nie je skaramelizovaný. Naozaj bol výborný!
 
 
 
 
 
 
 
Ďakujem Nikonu za  zapožičanie fotoaparátu Nikon D5300!

Pri príprave tohto receptu som použila ručný mixérUtile od Delimano.

♡♡♡

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *