Týmto dezertom ukončujem Alpro trilógiu receptov. My hovoríme to najlepšie nakoniec, talianska verzia znie: „sladké nakoniec“. V tomto prípade to sadne. Nech sa páči.
Ingrediencie:
Puding
- Alpro sójová alternatíva smotany 200ml
- Alpro ryžový nápoj 200ml
- žĺtky 5 ks
- cukor 80g
Želé
- jablká 2ks
- cukor 100g
- citrón 1 ks
- plátková želatina
Oplátka
- bielka 1 ks
- hladká múka – rovnaká váha ako bielok
- práškový cukor – rovnaká váha ako bielok
- škorica, klinčeky…
– Zmiešame žĺtka, smotanu, ryžový nápoj s cukrom a pomaly zahrievame na cca 40°C . Zmes potom prelejeme do 4 rovnako veľkých misiek a pečieme v rúre na plechu s vodou, pri 95°C , kým puding nestuhne (cca 30 min.). Zistíme to tak, že, keď štuchneme trochu do plechu, na ktorom sa pečú, povrch pudingu sa nezatrasie.
– Ošúpané jablká nakrájame na kocky a zľahka podusíme na svetlom karameli. Aby sa nám nepripálil, môžeme najskôr zmiešať cukor s trochou vody, tá sa varením odparí za súčasného zhnednutia cukru. Prisypeme jablká, 100 ml vody a citrónovú šťavu. Po rozvarení jabĺk zmes rozmixujeme a nalejeme do odmerky.
– Na každých 100 ml zmesi si pripravíme 1 a pol plátku želatiny. Želatinu necháme zmäknúť v studenej vode, vytlačíme z nej vodu a v teplej zmesi jabĺk necháme rozpustiť. Dôkladne premiešame. Takto pripravené želé nalejeme na vychladnutý puding alebo ho necháme v chlade stuhnúť v miske. Po vychladnutí ho môžeme krájať alebo vykrajovať do želaných tvarov a tak ozdobovať dezert.
– Odvážime si bielko a pripravíme si presne takú istú hmotnosť múky a cukru. Všetko zmiešame, pridáme škoricu alebo inú dezertnú koreninu, ktorú máme radi. Takto vznikne cestíčko, ktoré pomocou striekacieho vrecka nastriekame na papier na pečenie do požadovaných tvarov. Pečieme v rúre na 180°C dozlatista. Vyberieme a ešte teplé formujeme, stáčame, otáčame ako sa nám páči.
– Dezert necháme vychladiť do stuhnutia želatiny. Podávame s naaranžovanou oplátkou a môžeme dozdobiť lístkami mäty alebo jedlými kvetmi.
♡♡♡