Keďže som sa v minulom príspevku vyjadrila, že som s tekvicou ešte neskončila, prinášam vám druhý a zároveň asi na nejaký čas aj posledný tekvicový príspevok!
Najprv som si myslela, že urobím presne toto, ale potom som našla ešte toto a tak nakoniec vznikla fúzia oboch receptov, od Michaely som si vzala viac z plnky, aj keď som ju trošku obohatila, cesto zasa od Immy.
Ešte dodám, že som koláč robila dvakrát, keďže mi ostala plnka. Prvýkrát som použila niečo na spôsob lineckého cesta a druhýkrát hotové lístkové (na fotke je s lístkovým), ale odporúčam viac linecké. Mne osobne viac chutilo a je aj pevnejšie. V prípade, že uprednostníte lístkové alebo akékoľvek iné cesto, stačí ho len zameniť za to svoje, a prispôsobiť si tak recept podľa seba.
Na 1 veľký plech potrebujeme:
Cesto:
Náplň:
|
1. Hneď ako prvé si nakrájame na väčšie kusy tekvicu (netreba šúpať) a dáme do rúry na plechu vyloženom papierom piecť na 200 C cca 35 minút domäkka.
2. Medzitým si pripravíme cesto: Do väčšej nádoby preosejeme múku so soľou, pridáme cukor a maslo a rukou medzi prstami hnetieme, kým nezískame drobivú zmes podobnú mrveničke. Pridáme vajíčka a vodu a opäť premiešame (vareškou) až kým nemáme kompaktnú hmotu, ktorú opäť dotvarujeme rukami (nie však dlho, inak sa zahreje a bude čoraz lepkavejšie). Ak by bola hmota príliš lepivá, pridáme múku až pokým sa neprestane lepiť. Odložíme do chladničky na 1 hodinu.
3. Prejdeme k príprave plnky: Upečenú tekvicu necháme vychladnúť, ošúpeme a zmiešame s cukrom, mascarpone, javorovým sirupom a koreniami a rozmixujeme na kašu (ja som použila ponorný mixér). Na záver primiešame po jednom vajcia.
4. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme do nej rozvaľkané cesto tak, aby boli pokryté aj steny plechu. Časť cesta si odložíme na vrchnú mriežku. Pretŕčajúce kúsky odrežeme (čo som ja neurobila dôkladne – viď spálený rožok na foto). Vylejeme do formy na cesto a dáme piecť do rúry na 20 minút.
5. Medzitým si zvyšné cesto nakrájame na pásiky a časť orechov nasekáme, pričom si odložíme krajšie celé poloriešky. Po 20 minútach koláč vyberieme, poukladáme naň pripravené pásiky tak aby sme z nich vytvorili mriežku, do voľných kosoštvorčov vložíme pekanové orechy a zbytok posypeme nasekanými orechmi. Vrátime do rúry a pečieme ďaľších 15-20 minút. Po vytiahnutí necháme vychladnúť, posypeme cukrom a prelejeme javorových sirupom.
Z tejto dávky mi vyšli dva menšie plechy (alebo jeden veľký, ako chcete). Michaela má náplň v koláči vyššiu pretože použila menšiu formu na to isté množstvo, ale mne to vyhovovalo viac takto. Ak by ste chceli vrstvu vyššiu, stačí použiť polovičné množstvo cesta a to isté pre náplň. Aj keď tu by som sa trochu obávala, či by sa mi dal krájať nakoľko mne sa zdala náplň trochu mäkká…
Týmto sa chcem zároveň poďakovať Michaele za inšpiratívny recept a podeliť sa o zásluhy na tom, že ho aj moja mama pochválila!
♡♡♡
Jééééžiško, ten vypadá prudko, prudko jedlo
wooooooooooooow to vyzera uuuuzasne, perfektny kolac, to sa musi uznat!
Tvoj blog ma uplne vystizny nazov….tvoje fotky su „true art“. Krasne a kolac musi chutit tiez super (nepochybujem o tom, lebo som uz jeden od teba ochutnala, mnam).
Mati, tie orechy boli super na tom, ale neviem, asi si musim na tekvicu nasladko este zvyknut :-)))
Anet,dakujem, ale nechcem sa chvalit cudzim perim. Pochvala patri Michaele.
Miska, dakujem, snazim sa. Tesim sa velmi, ze sa foto paci!
Krásne nafotené mnaaaaaaaaaaaaaam!!!
mnam, a tie orechyyy…prosim radu, kde sa kupuju pekanove orechy 🙂
Slávka, ďakujem 🙂
Andrejka, tieto som kupovala v Bille. Alebo aj v stánkoch so sušeným ovocím zvyknú mávať.
Hmmm, už se mi sbíhají sliny! Mascarpone s javoráčem, to je unikátní chuťová kombinace! A fotky přímo vybízejí k ochutnání 🙂 Moc pěkné!
Catalina, dakujem, priznam sa, ze javorovy sirup v kolaci velmi nebol citit, ale u Michaely v recepte sa este pisalo, ze kolacik nim treba poliat pri servirovani. Jednak som na to zabudla a potom aj tak mi prisiel uz dostatocne sladky…