Ako teraz pred Vianocami listujem v receptových časopisoch a naberám inšpirácie (už som vybrala asi 50 receptov na koláčiky, ktoré musím zaručene na Vianoce upiecť!!! :-), občas ma zaujme aj niečo, čo nie celkom zodpovedá môjmu momentálnemu úmyslu a zameraniu a tak sa stalo aj v sobotu:
-
2 balenia lístkového cesta
-
1 vajce na potretie
-
soľ
-
sezamové a ľanové semiačka
-
kmín
-
1. náplň
-
syr Niva
-
sušené bylinky podľa chuti (bazalka, oregano, petržlen)
-
2. náplň
-
strúhaný Eidam
-
čili paprika
-
cesnak
Rozvaľkáme prvé balenie lístkového cesta na obdĺžnik a rozdelíme na dve polovice. Obe potrieme rozšľahaným vajíčkom a jednu z nich posypeme bylinkami a poukladáme naň kúsočky Nivy. Následne tento plát prikryjeme druhým plátom, trošku popritláčame a tiež potrieme vajíčkom. Povrch ešte posypeme sezamom, ľanovými semiačkami alebo kmínom, kto má ako rád… Druhé cesto spracujeme rovnakým spôsobom s druhou plnkou.
Nakrájame na tenké, asi 1 – 1,5 cm široké pásiky a dáme piecť na 180°C do zlatova až mierne hneda.
Tieto paličky ma zaujali. Niežeby som ich nepoznala. Mama ich doma často robieva, dokonca z domáceho lístkového cesta, ale tie nie sú dvojvrstvové. Musím povedať, že sa oplatí trošku sa s tým viac pohrať, lebo chuťový výsledok naozaj stojí za to.