Špenátový krém po taliansky

Naši majú v záhrade veľmi veľa špenátu. Je nenáročný a preto rastie kde – tu ako burina, za akýchkoľvek podmienok. A keď je čerstvý, treba to využiť!  Určite každému z nás pri slove špenát ako prvé napadne špenátová polievka. Môj príspevok nebude výnimkou, ale keďže sa orientujem skôr talianskym smerom, bude to trošku pozmenená verzia klasiky.

Na 4 porcie:
  • stredne veľké listy čerstvého špenátu cca 20 ks
  • cesnak 3 strúčiky
  • zeleninový vývar 1l
  • strúhaný parmezán 100g (dá sa nahradiť aj iným syrom)
  • vajce 1ks
  • smotana na varenie cca 2dcl
  • lístky bazalky na ozdobu
  • soľ
Špenát s cesnakom (môžeme nechať vcelku) dáme variť do hrnca v 2dcl vody cca 10 – 15 min, kým nezmäkne. Medzitým si uvaríme vývar a v miske si zmiešame vidličkou rozhabarkované vajce so smotanou a nastrúhaným syrom. Uvarený špenát rozmixujeme ponorným mixérom a prilejeme vývar. Osolíme alebo ovegetíme, necháme zovrieť, prilejeme smotanovú zmes a odstavíme, maximálne však necháme na plameni do prvého zovretia. Pri podávaní ozdobíme lístkami bazalky.

Špenát má podľa mňa tú nevýhodu, že je chuťovo nevýrazný. Preto sa v tomto recepte veľmi dobre snúbi so syrom, ktorý jeho chuť nepotlačí, naopak, skôr prirodzene zvýrazní.

0 thoughts on “Špenátový krém po taliansky

  1. Dori, spenatova polievka ma v detstve matala ako strasiak, ale dnes by som si urcite s radostou dala, teda nie tu zo skolskej jedalne, ale takuto podla teba..rada sa inspirujem, polievky su moja laaaska :)) a krasne si ju zvecnila na foto!!

  2. Evi, ďakujem. Ak naozaj vyskúšaš, daj vedieť ako chutilo.
    Ale akurát som sa dnes dozvedela, že špenát by sa nemal vaľmi variť, tak odporúčam skôr udusiť lístky pár minút na troške olivového oleja. Má to niečo do seba, nestráca tak vitamíny. Asi tento príspevok trošku prepíšem…

Napísať odpoveď pre Dora Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *