Slaný cibuľový koláč

Možno ste to už zaregistrovali aj sami (môj priateľ nepochybne) – mám rada cibuľu a cesnak. Strkám ich takmer všade. Keď som bola ešte single tvorili súčasť môjho jedálnička takmer každý deň. Vtedy som si vravela: „som sama, nikomu to neprekáža, keď si niekoho nájdem, obmedzím príjem“. Jedinou mojou dilemou bolo: konzumovať ráno, či večer? Odporúča sa ráno, veď sa vraví: „ráno liek, večer jed“. Ale to mám tak ísť medzi ľudí?
…napriek tomuto môjmu, povedzme zlozvyku som si priateľa jedného pekného dňa našla a to veľmi tolerantného, nanešťastie preňho. A tak cibuľa a cesnak z mojich receptov nevymizli, aj keď sa ich snažím vždy nejak tepelne upraviť, aby sa až tak neprejavovala ich „aróma“ (veď nie je každý zvedavý čo som jedla!). A tak tu máme jeden z mnohých spôsobov ako si napiecť niečo chutné z mála:

Slaný cibuľový koláč
Na jeden menší plech (polovica z klasického)
Cesto:
  • celozrnná múka 1 ¼
  • hrnček masla pokrájaného na malé kocky 1/3
  • voda 4 lyžice
alebo
  • vajce 1
Prv než prejdem k plnke, vysvetlím prečo voda alebo vajce. Originál recept píše vodu. Avšak cesto mi vyšlo veľmi drobivé, nedržalo, rozpadalo sa. Určite to najmä vy, čo radi experimentujete a skúšate aj iné ako staré overené recepty mám, poznáte. Množstvá niekedy nesedia, sem – tam sa zabudne uviesť nejaká surovina. Skúsená gazdinka to pozná hneď, no ale čo ja? Skúseností málo, neostáva mi iné ako risknúť to a spoľahnúť sa. A preto usudzujem, že voda by mala byť nahradená niečím, čo je tiež mokré, no čo však cesto scelí a udrží pokope. Ak vyskúšate skôr ako ja, dajte vedieť. Inak koláč sám o sebe s touto plnkou je veľmi fajn.
Plnka:
  • maslo alebo olej na spenenie cibuľky
  • slanina pokrájaná na kocky ½ hrnčeka
  • cibuľa pokrájaná na kolieska 2 ks
  • rozšľahané vajce 2 ks
  • postrúhaný parmezán 2/3 hrnčeka
  • bylinky ako oregano, šalvia…
  • soľ
Na prípravu cesta končekmi prstov rozotrieme v mise múku s maslom, aby vznikla zmes podobná mrveničke. Pridáme vajce alebo vodu a vymiesime cesto, ktoré necháme v chladničke odpočívať cca 30 min.
V hrnčeku zohrejeme maslo alebo olej, pridáme na kocky nakrájanú slaninu, cibuľu pokrájanú na kolieska a zmes podusíme cca 20 min. na miernom ohni. Cibuľa by mala byť mäkká. Ak začne hnednúť, pridáme lyžicu vody. Do hotovej zmesi primiešame rozšľahané vajcia, syr, bylinky, soľ a miešame.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto a vyložíme ním vymastenú koláčovú formu alebo plech. Cesto popicháme vidličkou a rozlejeme naň cibuľovú zmes.
Pečieme pri 180 °C cca 30 min.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *