Pekne sa nám ozimilo a ja to cítim aj na mojom jedálničku. Bohužiaľ pre mňa, mám tendenciu jesť viac, obaľovať sa, ako pred zimou. Dúfam, že krásne jarné dni sa nám opäť vrátia. Zatiaľ si dajme ešte niečo teplé, dnes je to vyslovene recept na zahriatie. Nielen preto, že ide o teplú polievku, ale aj pre charakter ingrediencií – pikantné – zahrejú zvnútra. Je prekvapivé ako vie byť repa, tá stará plodina slovanských polí a záhrad našich babiek a dedkov, byť všestranná chuťovo i v uplatnení. Či už si spravíme cviklové risottoalebo ju použijeme do koláča, vždy nám urobí službičku, dosiahnuť to, čo práve na tanieri potrebujeme mať.
Táto polievka je jedným z jedál, v ktorom by som repu neuhádla. Prítomnosť pestrej škály orientálnych korenín úplne potlačila jej sladkú a zemitú chuť. To ale neubralo na jej lahodnosti a chuťovom zážitku. Ak máte radi pikantné, úprimne odporúčam vyskúšať!
Pre 4 osoby potrebujeme:
Cícer na finálne doladenie:
|
1. V hrnci rozohrejeme kokosový olej. Keď je rozpálený, hodíme naň nadrobno nakrájanú cibuľu. Po chvíli aj cesnak a strúhaný zázvor. Miešame a po chvíli vsypeme ošúpanú a na kocky nakrájanú repu a podlejeme horúcou vodou.
2. Varíme do zmäknutia repy. Následne repu rozmixujeme ponorným mixérom, prilejeme kokosovú smotanu (trochu si odložíme na dozdobenie tanierov), necháme prejsť varom a odstavíme, prípadne ešte dochutíme korením, ktoré sa nám žiada.
3. Cícer si pripravíme tak, že na rozpálenom kokosovom oleji ho trochu opražíme, následne posypeme koreninami a miešame, aby sa obalil.
4. Hotovú polievku pokvapkáme kokosovou smotanou, konopným sirupom a posypeme cícerom.
Tip: Cícer sa dá piecť obalný koreninami aj v rúre.
My sme si dnes z nostalgie (a zo zimy) aj v krbe založili. Aký kontrast s jarnými kvetinkami, však? 🙂
♡♡♡