Sezóna špargle sa nám už pomaly končí a preto ešte rýchlo zverejním tento receptík, ktorý som síce robila ešte pred mesiacom, no stále ešte mám chuť čerstvej špargle na jazyku 🙂
Tento rok som objavila čaro surovej špargle. Je výborná! Mne chutí ako mladý hrášok, lepšie ako varená! Keď som to zistila, inak som ju už ani nejedla 🙂 Skúste to aj vy, možno budete prekvapení…
- čerstvá špargľa 500g
- čerstvý losos 360g
- ryža na risotto 320g
- divoká ryža 30g
- zeleninový vývar podľa potreby cca 0,75 – 1l
- ryžová smotana 250 ml
- mladá cibuľka 2ks
- citrón ½
- soľ morská
- korenie
- olivový olej
– Na rozpálenej panvici si opražíme cibuľku nakrájanú na tenké kolieska. Pridáme ryžu a divokú ryžu a sprudka opražíme kým ryža nezosklovatie.
– Podlejeme horúcim vývarom, okoreníme, osolíme morskou soľou a necháme dusiť. Priebežne počas celého varenia stále ryžu podlievame vývarom až kým nie je uvarená.
– Ak chceme špargľu varenú, tak asi 10 min. pred dovarením ryže k nej vsypeme nakrájanú špargľu. Ponoríme ju do vývaru medzi ryžu, ale príliš nemiešame, aby sa nám nepoškodili hlavičky.
– Zároveň si pripravíme lososa. Toho nakrájame na kocky a pekne na grilovacej panvici jemne osoleného opražíme kým nechytí farbu.
– Keď je ryža uvarená, pridáme ryžovú smotanu, necháme zovrieť a odstavíme.
– Ak volíme špargľu surovú, primiešame ju teraz. Odkrojíme spodné zdrevnatelé časti, kde treba, tieto tiež trochu oškrabkáme. Nakrájame na asi 3 cm kúsky.
– Nakoniec k risottu pridáme lososa, ktorý je najkrehkejší. Podávame s citrónom, kto má chuť si risotto pokvapká, je potom sviežejšie.
Opravdu luxusní recept 🙂 musím vykoušet
Ďakujem Janka, tak nech sa podarí!
Vďaka za super recept,krémové rizoto robím často a teraz skúsim aj s lososom a bude to ľahký nedeľný obed.Jana
Janka ďakujem za komentár a som rada, že môj recept ti padol vhod 🙂