Jednoduchý a chutný recept v prípade, ak zoženiete figy, čo už dnes nie je až taký problém ani na slovenskom trhu.
Ingrediencie pre 4 osoby:
• 240 g ryže na risotto
• 6 zrelých fíg
• 50 g masla
• 2 dcl suchého bieleho vína
• ½ cibule
• 1 l zeleninového vývaru
• 100 g gorgonzoly
• 100 g struháného parmezánu
• soľ
• korenie
Na polovici masla si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme ryžu a pár sekúnd ju dosklovita pražíme na tuku. Prilejeme biele víno a necháme vypariť alkohol. Zalejeme horúcim vývarom tak, aby bola ryža pod hladinou. Priebežne podľa potreby stále dolievame vývar. Medzitým si ošúpeme figy a nakrájame ich na kocky, jednu si odložíme na dekorovanie tanierov. V polovici varenia ryže (cca po 10 min.) do nej primiešame nakrájané figy a pokračujeme vo varení. Keď je ryža hotová, stiahneme ju z ohňa a primiešame zvyšné maslo, gorgonzolu a parmezán. Risottu dáme ešte pár minút, aby sa v ňom gorgonzola pôsobením tepla dokonale rozpustila. Hotové risotto podávame dozdobené kúskami fíg, prípadne posypané korením.
mnam Danka, ake chute si mi narobila 🙂 toto urcite vyskusam 🙂 este raz mnaaaaaaaaaaaam 🙂
🙂 tesim sa, ze som ti brnkla na strunu Lubi 🙂