Ríbezľový cheesecake

     Viem, že existuje veľa rôznych zaručených receptov na cheesecake a priznám sa, že neviem, ktorý je ten pravý…Ale tento postup je garantovaný viacerými pokusmi dovedenými do zdárneho konca a preto, keď som ho zvládla ja, a neskôr aj moja „adoptovaná“ 17-ročná dcéra celkom sama (a jej sa podaril najlepšie – viď. foto), znamená to, že funguje bezproblémovo. Môžete sa doň bez obáv pustiť aj vy, nech sa páči!

Ríbezľový cheesecake

Na formu o priemere 35 cm si pripravíme:

Tuhý podklad:

  • maslo 120g
  • maslové keksy 200g (použila som aj čisto vanilkové bebe, aj piškóty, aj venčeky, aj ich kombináciu a všetky boli dobré)

– Rúru predhrejeme na 160°C. Ak naša forma nie je teflónová, vymastíme ju maslom a vysypeme polohrubou múkou. 
– Keksy dáme do mixéra a rozdrvíme. Tí, čo nemáme mixér, si vystačíme i pevným igelitovým sáčikom, do ktorého keksíky vsypeme a tĺčikom na mäso ubijeme.
– Na panvici rozpustíme maslo a vsypeme naň keksovú drť. Miešame, až kým sa suroviny neprepoja a nevznikne drobivé cesto.
– Keksovú zmes vysypeme na dno tortovej formy a utlačíme hánkami alebo hladkým dnom pohára.
– Dáme piecť na 10 min.
Ríbezľový cheesecake


Ingrediencie na plnku:

  • jemný tvaroh 500g (najlepšie taký smotanovej konzistencie – mne sa osvedčil z Lidla vo vedierku 0,5 kg balenie)
  • trstinový cukor 180g
  • hladká múka 2PL
  • vanilkový extakt 2ČL
  • citrónová kôra 1ČL
  • citrónová šťava 2PL
  • vajíčka 2 ks
  • kyslá smotana 200g
– Do misy dáme všetok tvaroh, cukor, múku a rozmixujeme do homogénnej zmesi. 
– Za stáleho miešania pridáme vanilkový extrakt, citrónové záležitosti, po jednom vajíčka a nakoniec smotanu. Cesto musí byť hladké ako na palacinky, ale hustejšie. 
– Cesto vylejeme na piškótový korpus a dáme piecť na 10 min. pri 200°C.
– Následne teplotu znížime na 120°C a pečieme ďaľších 25 min.
– Rúru vypneme a koláč  v nej necháme chladnúť bez otvárania 2 hodiny.
Ríbezľový cheesecake

Ingrediencie na dotvorenie:

  • akékoľvek drobné ovocie podľa chuti, množstvo tiež podľa chuti, ale minimálne tak, aby pokrylo povrch torty
  • želé 1 balíček

– Želé pripravíme podľa návodu na obale.
– Na vychladnutý cheesecake rovnomerne rozmiestnime ovocie a zalejeme želé.
– Necháme vychladnúť v chladničke aspoň pol hodiny alebo dokým vydržíte sa naň nevrhnúť.

Ríbezľový cheesecake

Na cheesecake sa mi páči, že si ho môžete obmeniť a doplniť podľa vlastnej predstavy a chuti. My sme mali k dispozícii akurát ríbezle a bola to super voľba! Tá sladká chuť plnky a cesta sa úžasne dopĺňala s kyselkavými ríbezľami. No mňam!
Je proste božský! U nás nikdy dlho nevydrží.

0 thoughts on “Ríbezľový cheesecake

  1. Radanka, som rada, že sa ti pozdáva tento receptík. Určite budeš spokojná, keď vyskúšaš.

    Janka, ďakujem, áno, len sa tak po ňom zaprášilo.

  2. Adrianka ďakujem. No na tom foteni sa este mam co ucit, ale sem tam sa mi uz stane, ze som s nejakou spokojna :-)))
    A kolacik bol naozaj mnamkovy 🙂

  3. Myslím, že nám ešte ostali nejaké ríbezle, takže sa do toho pustím, lebo som dostala neuveriteľnú chuť práve na takýto koláč.. takže ďakujem za inšpiráciu 🙂 a mimochodom nádherné fotky!! zbožujem všetky guličko-idné veci, moja bodkovaná šálka je veľmi podobná a robí mi spoločnosť každé jedno ránko 🙂

  4. Vždycky si říkám „tohle vyzkouším“ a „tamto vyzkouším“, ale málokdy to fakt udělám. No tvůj recept jsem včera opravdu zkusila udělat (jako narozeninový pro přítele) v bezlepkové verzi a mňam! Kdybych jich udělala ještě dvacet, přítel by je snědl všechny hned 😀 Takže díky moc za recept 🙂

  5. Jééj, dievčatá potešili ste ma! Odpovedám až teraz nakoľko som bola na dovolenke…

    Zuzka: Ďakujem Zuzi za krásne a pochvalné slovíčka. Aj ja som zaťažená na bodky, máme spoločnú vášeň 🙂

    Markett: Tak to sa nesmierne teším, že práve môj recept ta presvedčil niečo nové vyskúšať 🙂 a ešte viac ma potešilo, že sa oplatilo a že chutil 🙂 Niet za čo!

Napísať odpoveď pre Michaela Samant Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *