Konečne prišlo krásne počasie a na dnes nám hlásia dokonca tropické teploty! V také dni asi nikomu veľmi nechutia horúce polievky…mne vždy dobre padne dať si niečo na studeno. Sushi sa mi voľakedy zdalo byť jedlom náročným na prípravu. Ale postupne som zistila, že najkomplikovanejšie na ňom je uvariť ryžu 😀 Potom to už ide šup šup a za chvíľu vyčarujete mnoho malých valčekov, ktoré aj celkom dosť zasýtia, človek by nepovedal…No a čo je najlepšie, môžete si ho spraviť na milión spôsobov a dať si doň čo len chcete, podľa vašich preferencií a chuti.
Naposledy som skúšala sushi, kde som ryžu nahradila „pseudoobilninou“ quinoou. Biela ryža je síce bezlepková, ale je aj plná sacharidov a ani zďaleka neobsahuje toľko zdraviu prospešných látok ako quinoa. Aminokyseliny, fosfor, vápnik a železo, okrem toho antioxidanty, vitamíny a podržte sa, obsahuje najviac proteínov a zdravých tukov zo všetkých obilnín, navyše má v sebe všetky esenciálne aminokyseliny! Takže pre mňa jasná a ešte k tomu chutná voľba! Mohla by som tu ešte dlho písať ódy na quinou, ako napr. aj to, že podporuje rast svalovej hmoty a pomáha predchádzať kŕčom po cvičení. Je to proste PANI Obilnina! Kto neskúšal, šup do obchodu alebo si počkajte na súťaž o SOS produkty, medzi ktorými quinoa určite bude. Sledujte môj FB doravkuchyni.
Na cca 20 ks sushi budeme potrebovať:
- quinoa SOS 150g
- rybacia omáčka 1 PL (nemusí byť)
- himalájska soľ 3 štipky
- pláty nori riasy na sushi 6ks
- losos údený 100g
- špargľa cca 8 ks
- stonkový zeler 2 stonky
- tofu údené 1/2 balenia
- cuketa 1/4
- wasabi podľa chuti
- sójová omáčka podľa chuti
- nakladaný zázvor podľa chuti
1. Quinou uvaríme podľa návodu vo vode, do ktorej sme pridali aj rybiu omáčku a soľ. Zeleninu na výplň si nakrájame pozdĺžne na tenké pláty.
2. Uvarenú a vychladnutú quinou vrstvíme na pláty, vložíme výplň, zatočíme, pričom koniec riasy si vždy navlhčíme, aby dobre priľnul na rolku. Výplň som volila podľa chuti, nemusíme dať do jednej rolky všetko, striedala som rôzne kombinácie vegetariánske a nevege, podľa chuti.
3. Ak chceme, aby nám zo sushi trčala špargľa, tak ju jednoducho pri ukladaní výplne trochu povytiahneme a zrolujeme trčiacu. Takto zatočenú rolku nakrájame na 5 častí.
Podávame so sójovou omáčkou, zázvorom a pastou wasabi.
Ďakujem Nikonu za zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!
Ďakujem obchodíku Apropos za zapožičanie prestierania.