Provensálske kuriatko

Ako niektorí vedia, minulý týždeň som bola chorá. A tak som si dlhé chvíle liečenia krátila čítaním, okrem iného, aj časopisov o varení. Keď som potom na víkend šla do Brezovej za mojou láskou, bola som už taká nabudená, že som chcela iba tvoriť a experimentovať. Priateľ samozrejme nikdy neprotestuje, práve naopak, podporuje ma a rád sa podrobuje úlohe degustátora 🙂
Tento víkend sme toho poskúšali a pofotili trošku viac ako je bežné a tak budem mať čo publikovať celý týždeň. Snáď si na to nájdem čas, keďže sa bohužiaľ musím vrátiť do práce…Fotečky sú vidiecky ladené, v Brezovej sú na to ideálne podmienky. Prvým víkendovým výtvorom boli cestoviny z predchádzajúceho príspevku. K tomu, čo nasleduje, ma inšpiroval recept z jedného časopisu, ale nakoniec sme postup a ingrediencie trochu pomenili, čo sa u mňa často stáva.
Isté je, že kuriatko chutilo výborne! Potvrdiť to môže aj náš kocúr Hugo, ktorý chcel tiež priložiť ruku k dielu 🙂


Potrebujeme:

kúsky kuriatka podľa preferencií, s kožou 8 ks
soľ
olej
korenie na pečené kura
čerstvé lístky šalvie 16 ks
čerstvé lístky pamajoránu – oregana
červené víno cca 2 dcl
paradajkový pretlak 4/5 PL
paprika 1ks
čierne olivy cca 15 ks
cibuľa 1 ks
cesnak 2ks

Najprv pod kožu kuraťa umiestnime šalviové lístky tak, že si najprv urobíme nožom rez a doň potom vsunieme šalviu. Kuriatko nasolíme a na rozpálenej panvici prudko opražíme z oboch strán. Kuriatko uložíme do zapekacej misy a posypeme korením na pečené kura, lístkami pamajoránu, cibuľkou nakrájanou na polmesiačiky a cesnakom na plátky. Víno zmiešame s paradajkovým pretlakom a touto zmesou podlejeme kura. Zakryjeme a dáme piecť do rúry na 180°C. V tejto fáze musím podotknúť, že ja som kura zakryla, ale tým pádom som sa ochudobnila o chrumkavú kožku, ktorá zmäkla. Takže, ak chcete hryzkať kožku, radšej by som kuriatko nechala odokryté a keď sa vínko vyparí, podlievala ho vývarom.
Kuriatko sledujeme a po cca 20 min. pečenia pridáme papriku nakrájanú na pásiky a olivy. Dopečieme. My sme si kuriatko dali s pečenými zemiakmi.

0 thoughts on “Provensálske kuriatko

  1. Marianka, aj u nás je Hugo konzumentom, inak by sa tak okázalo neponúkal pomáhať!
    Tinka, áno, kuriatko bolo naozaj voňavé a aj veľmi chutné a lístky šalvie ho krásne prevoňali.

  2. …kuracinka so šalviou musí byť vynikajúca, určite vyskúšam a ďakujem za inšpiráciu 🙂 krásne fotky ako vždy…

Napísať odpoveď pre andurejka Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *