Keďže aj ja patrím medzi tých šťastlivcov s bohatou úrodou paradajok, rozhodla som sa vyskúšať paradajkovú polievku z čerstvých plodov. A neoľutovala som. Ak budete mať možnosť, neváhajte a podujmite sa na ňu tiež.
Pripravte si (pre 4 osoby):
• paradajky 800g
• cibuľa 1/2
• cibuľa 1/2
• soľ
• bazalka cca 20 lístkov
• oregano sušené štipka
• kúsoček feferonky
• kúsoček feferonky
• syr grana padano na posypanie
Paradajky pomocou dierkovanej lyžice na pár sekúnd namočíme do vriacej vody, ľahko tak potom odstránime šupku. Paradajky ošúpeme, vykrojíme tvrdú časť pri stonke a nasekáme na kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno, dáme opražiť na troche olivového oleja a hneď ako nám sklovatie, vsypeme paradajky, posypeme oreganom, pridáme štipku soli, feferonku nakrájanú nadrobno a necháme na slabom ohni pomaly dusiť až kým paradajky nezmäknú.
Stiahneme z ohňa, do zmesi pridáme bazalkové lístky a spolu rozmixujeme ponorným mixérom. Polievočku servírujeme posypanú strúhaným syrom, prípadne aj s drobnou polievkovou cestovinkou (mne chutila aj samotná). Takto pripravená polievočka má menej výraznú farbu, ale chutí omnoho intenzívnejšie v porovnaní s tou z pretlaku. Určite ju túto sezónu ešte uvarím.
Dcéra miluje paradajkovú polievku, tak ju pre ňu určite niekedy uvarím.
Emily
Polievočku? Ešte že si nemusime urobiť aj zápražôčku. 🙂
S dcérou milujeme polievku z čerstvých paradajok s kokosovým mliekom. Práve ju varím. Maminine paradajky zo záhrady sú perfektnééé :-)))
Emily, som rada, že ťa tento recept inšpiroval.
Zuzka, teeeda, s kokosovým mliekom? O tom som ešte nepočula, dáš recept? Nech vyskúšam. A ty už máš dcéru??? Naozaj na to nevyzeráš… 🙂
Dori, veľmi pekne ďakujem, si ma rozosmiala 😀 Áno, mám 16 ročnú dcéru 😉 RECEPT: 750g voňavých domácich paradajok obaríme horúcou vodou a ošúpeme. Paradajky prekrojíme a zalejeme kokosovým mliekom Alnatura 200ml. Chvíľočku prevaríme, podľa chuti môžeme pridať soľ a trstinový cukor. Rozmixujeme a podávame s parmezánom a bazalkou. Paradajky už ani nešúpem, rozmixujem ich aj so šupkou a čerstvou bazalkou. Výborná je aj studená, ničím sa nezahusťuje 🙂
Zuzi super, ďakujem za receptík. A tie šupky sa tak dobre rozmixujú, že ich necítiť? Ešte som to s nimi neskúšala…
Nie, nerozmixujú, je ich tam cítiť, ale nám to nevadí 😉 Mne je ich ľúto vyhodiť z domácich paradajok 🙁
Milujem paradajkovú polievku a túto určite vyskúšam!
A nominovala som Tvoj blog na „Liebster Blog“…
http://www.allicedom.blogspot.sk/
Alicka ďakujem za komentár a aj za tvoju nomináciu, veľmi sa teším, keď dostanem spätnú väzbu o tom, že ľudia môj blog čítajú a že sa im aj páči 🙂