Milí moji, v prvom rade sa vám všetkým chcem poďakovať za vaše hlasy môjmu receptu v Electrolux Food Maratón. Vážim si to, bez vás by môj blog určite nebol tým, čím je 🙂
A hneď nadviažem na túto súťaž, pretože dnes vám chcem predstaviť ďalší recept, s ktorým sa účastním na druhom kole tejto súťaže. Sú to tieto tehličky z polenty. Dajú sa použiť ako predjedlo alebo aj ako príloha k mäsu. Prípadne ich môžete servírovať len tak na zahryznutie pre návštevu 🙂
Pripravíme si (na 1 veľký plech paličiek):
- predvarená polenta (ja som použila Tesco organic polenta) 1 šálka
- horúci vývar alebo slaná voda 2,5 šálky
- lístočky rozmarínu cca 15 ks
- strúhaný parmezán 150g
- olej na potretie formy
- gorgonzola dolce 100g
- smotana na varenie 50g
.
– Olejom si vytrieme akúkoľvek hranatú formu rozmerov cca 30x20cm.
– Olejom si vytrieme akúkoľvek hranatú formu rozmerov cca 30x20cm.
– Horúci vývar dáme do hrnca a po častiach a za intenzívneho miešania doň vsypeme polentu. Miešame na miernom plameni do zhustnutia (konzistencia by mala byť ako hustá krupicová kaša). Pridáme nasekané rozmarínové lístky, prípadne, ak treba, dosolíme.
– Keď je kaša hotová, vylejeme ju do pripravenej formy a stierkou vyhladíme povrch. Výška polentovej vrstvy by mala byť cca 1-1,5 cm. Necháme 2 hodiny v chlade stuhnúť.
– Po uplynutí potrebného času, polentu vyklopíme a krájame na paličky s rovnako veľkými stranami. Tieto obaľujeme v strúhanom parmezáne a ukladáme na papierom vystlaný plech. Pečieme pri 180°C do zozlatnutia povrchu.
– Medzitým si pripravíme gorgonzolovú omáčku a to tak, že v hrnci nad plameňom rozpustíme syr v smotane do krémovej konzistencie.
.
.
Paličky podávame teplé s omáčkou, do ktorej ich namáčame alebo ich môžeme ešte pred podávaním jemne omáčkou poliať.
Tip: Paličky sa môžu pripraviť aj grilovaním, prípadne smažením v oleji.
Nakoniec sa s vami podelím o túto krásu, ktorá mi bola dopriata dnes ráno 🙂
A ešte jedna pozitívna správa. Dnes mi konečne po dlhom čakaní dorazili knihy Českí a slovenskí foodblogeri! Už sa teším ako sa o jednu z nich s vami podelím!
Pekný deň všetkým 🙂
Tento komentár bol odstránený správcom blogu.
Jaaaaj Ivanka, prepáč, ale omylom som odstránila tvoj komentár namiesto toho, aby som klikla na odpovedať 🙂 Ďakujem za komentárik. Dúfam, že paličky chutili 😉
Ja som u nas polentu v obchode vobec nevidela 🙁 Asi to ma nejaky miestny nazov, ktory nepoznam. Musim sa lepsie pozerat. Palicky vyzeraju dobre, taky party snack. A pohlad cez zamrznute okno je rozpravkovy! Toto mi naozaj chyba. Dakujem, ze si odfotila a podelila sa 🙂
Ahoj Miška, rada ťa u mňa opäť vidím. Možno sa ti podarí nájsť kukuričnú múku. Z tej sa polenta má origoš robiť, ale v tom prípade príprava trvá omnoho dlhšie. Vraj sa má kaša miešať 45 min. intenzívne, tak skús pod týmto názvom 🙂
Som rada, že sa ti okienko naše páči. Viem, že pre teba je to vzácne. Skúsim častejšie prispievať aj mimo recept, ak bude niečo zaujímavé 😉
No ak bude pekna zima, tak fot fot, budem cela stastna 🙂 Skusim vyzistit ako sa u nas polenta vola. Aspon mala vyzva, nikdy som s nou nic nerobila, tak treba vyskusat 🙂 Pozdravuj doma.
Ja fotim, ale foto nezvyknem zverejnovat. Beriem to skor, ze tento blog je o jedle a nie kazdeho zaujima priroda, krajinka a ine nesuvisiace veci, tak je to skor ako obcasne ozivenie…Ale tak skusim a uvidim reakcie 🙂 Na jedlo uz ludia velmi nereaguju, snad takato zmena to ozivi 🙂
A som teda zvedava ci najdes tu polentu a ako sa ti bude pozdavat. Ona je inak sama o sebe taka bez chuti, treba sa s nou vyhrat trochu, aby chutila. Ale to hravo zvladnes, ved experimentov s indickym korenim mas urcite za sebou nespocetne.
Tak ked som hladala, ze co je u nas bulgur nenasla som. Teraz som hladala, ze co je polenta a nasla som bulgur! 😀 Tak aspon nieco.
No vidíš Miška, aspoň k niečomu si sa dopracovala. Na niečo to bolo dobré 🙂
ake chutnucke :)))
blog she.is.the.one
Ďakujem 🙂