Najjablkovejší jablčník

    

     Tak ako zimujete? My si užívame sniežik a prechádzky v lese. Po takej prechádzke si to žiada nejakú sladkú odmenu. Momentálne riešime ako čo najefektívnejšie spotrebovať „škaredé“ jabĺčka a zachrániť ich pred hnilobou. Tento koláč sa mi osvedčil ako najefektívnejší. Ide tam totiž veľké množstvo jabĺk, takže papanička je to šťavnatá a aj účel splnený. Za posledné dva týždne som ho robila už 4x a vždy sa zjedol max. v priebehu 2 dní. K čajíku, punču, či varenému vínku je ako stvorený. Veď prečo by sme sa mali po Vianociach vzdávať sladkého, keď môžeme maškrtiť zdravo?

 
Na 1 tortovú formu o priemere 30 cm si pripravíme:
 
  • maslo 100g
  • trstinový cukor 90g
  • špaldová múka celozrnná hladká Biomila 130g
  • vajíčka 2ks
  • jablká 800-900g (po vykrojení)
  • hrozienka namočené v rume 2PL
  • citrónová kôra z ½ citróna
  • citrónová šťava z ½ citróna
  • škorica
  • nové korenie
 
– Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote (alebo pri krbe, či na radiátore), pridáme cukor a vyšľaháme na hladký krém, po jednom pridáme vajíčka a šľaháme ďalej až do homogénnej zmesi.

– K cestu ďalej pridáme nové korenie, hrozienka a múku.

– Jablká zbavíme jadrovníkov, postrúhame, pridáme citrónovú šťavu a kôru, premiešame.

– 2/3 jabĺk vmiešame do cesta. Toto navrstvíme do tortovej formy, ktorej dno sme si vystlali papierom na pečenie a okraje natreli maslom. Navrch cesta dosypeme zvyšné jablká. Celý koláčik ešte posypeme mletou škoricou.

– Pečieme pri 180°C cca 50-60 min., kým ponorenú slamku nevytiahneme suchú.

 
 
 
 
♡♡♡

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *