Tak ako zimujete? My si užívame sniežik a prechádzky v lese. Po takej prechádzke si to žiada nejakú sladkú odmenu. Momentálne riešime ako čo najefektívnejšie spotrebovať „škaredé“ jabĺčka a zachrániť ich pred hnilobou. Tento koláč sa mi osvedčil ako najefektívnejší. Ide tam totiž veľké množstvo jabĺk, takže papanička je to šťavnatá a aj účel splnený. Za posledné dva týždne som ho robila už 4x a vždy sa zjedol max. v priebehu 2 dní. K čajíku, punču, či varenému vínku je ako stvorený. Veď prečo by sme sa mali po Vianociach vzdávať sladkého, keď môžeme maškrtiť zdravo?
Na 1 tortovú formu o priemere 30 cm si pripravíme:
|
– Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote (alebo pri krbe, či na radiátore), pridáme cukor a vyšľaháme na hladký krém, po jednom pridáme vajíčka a šľaháme ďalej až do homogénnej zmesi.
– K cestu ďalej pridáme nové korenie, hrozienka a múku.
– Jablká zbavíme jadrovníkov, postrúhame, pridáme citrónovú šťavu a kôru, premiešame.
– 2/3 jabĺk vmiešame do cesta. Toto navrstvíme do tortovej formy, ktorej dno sme si vystlali papierom na pečenie a okraje natreli maslom. Navrch cesta dosypeme zvyšné jablká. Celý koláčik ešte posypeme mletou škoricou.
– Pečieme pri 180°C cca 50-60 min., kým ponorenú slamku nevytiahneme suchú.
♡♡♡