Mostaccioli d´Abruzzo

     Mostaccioli (čítaj „mostaččoli“) sú druhým receptom, ktorým som prispela do vianočného magazínu MIAU. Ide o jednen z typických talianskych vianočných koláčikov. Ich podoba a zloženie má však veľa verzií, ktoré sa od seba viac, či menej líšia v závislosti od tradície konkrétneho regiónu. Toto je autentický tradičný rodinný recept z regiónu Abruzzo. 
Na cca 20 ks budeme potrebovať:
  • med 100g
  • cukor 100 g
  • nasekané opražené mandle 100 g
  • kakao 30 g
  • 30 g čokolády na varenie rozpustenej nad parou s 1 dcl extra panenského olivového oleja
  • veľké vajce 1ks
  • škorica 1 ČL
  • strúhaná kôra z jedného pomaranča
  • likér „Strega“ 1 dcl (môžeme nahradiť Amarettom alebo Rumom)
  • prášku do pečiva 1/3 vrecúška
  • múka hladká 330 g
  • mleté klinčeky a zázvor podľa chuti 

Na čokoládovú polevu:
  • čokoláda na varenie 100 g
  • maslo 15 g
  • med 1 PL
  • mlieko alebo smotana na šľahanie 60 ml

Všetky ingrediencie spolu zmiešame a z cesta vyformujeme jemne spľasnutý valček. Ten pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie 15-20 minút pri teplote 180 °C. Po vybratí z rúry ihneď krájame na plátky a necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme polevu tak, že čokoládu spolu s maslom a medom miešame vo vodnom kúpeli za postupného pridávania mlieka až kým nedosiahneme požadovanú hladkú a tekutú konzistenciu. Koláčiky ponárame do čokolády a vyberáme pomocou kuchynskej pinzety. Necháme odkvapkať od prebytočnej čokolády na mriežke alebo na papieri na pečenie.

0 thoughts on “Mostaccioli d´Abruzzo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *