Tak som si povedala, že keď už má mama v záhrade toľko toho špenátu, treba to využiť, hlavne, keď ona s ním nič nerobí a rastie nám tam prakticky ako burina. No a ešte keď sa v záhradke postupne začínajú objavovať všelijaké tie zázraky, je to človeku ešte vzácnejšie, takže som sa podujala na špenátové gnocchi. Ale aby nedošlo k nedorozumeniu, použila som mrazený rozdrobený špenát, aby som minula zimné zásoby a mohla používať už len čerstvé prírodné suroviny.
– 500 g mrazeného špenátu, ale lepší by bol asi čerstvý
– 1 šálku syru ricotta
– ½ šálky postrúhaného parmezánu
– 2 rozšľahané vajcia
– štipku mletého muškátového orieška
– 1 šálka hladkej múky
– soľ
Ak máme čerstvý špenát, tento varíme 5 min., vymačkáme a potom rozmixujeme. Pri mrazenom špenáte tento postup preskočíme, ale je dobré ho dať odkvapkať a riadne vyžmýkať, aby sme potom nemuseli použiť veľa múky. Všetky suroviny spolu zmiešame a nakoniec pridávame múku až kým cesto nemá trošku pevnejšiu konzistenciu. V recepte síce píšu, že sa majú z cesta šulkať gnocchi, ale ja som mala cesto stále také riedke, že som to nakoniec vzdala a keďže v ňom bolo veľmi cítiť múku, zvolila som postup ako pri príprave slovenských halušiek, teda hádzanie do osolenej vriacej vody ožíkom priamo z dosky a následne, ako gnocchi vyplávu, tak ich vyberieme.
To, čo vidíte na obrázku je Ondrejova práca, keďže to chcel vyskúšať, moje boli trochu podstatne menšie, no ale on je chlap jak hora, tak si k tomu urobil aj adekvátne gnocchi. Nakoniec ich polejeme rozpusteným maslom alebo olivovým olejom, posypeme strúhaným parmezánom a mňam mňam. Aj keď musím to nabudúce ešte vyskúšať z čerstvého špenátu!
Ako dezert som použila niečo na spôsob čo dom dal a keďže som robila do práce tiramisu, zostal mi mascarpone a z ríbezlových muffinov mrazené nespotrebované ríbezle a preto som vymyslela
Ríbezľové tiramisù
– 300 g mrazených sladených ríbezlí alebo iné množstvo podľa chuti
– 200g mascarpone
– 2 vajíčka
– 2 PL cukru
– 1 vanilkový cukor
– piškóty, ja používam dlhé
Vyšľaháme žĺtka s cukrami, primiešame mascarpone a hrsť ríbezlí pre dodanie ružovej farby. Vyšľaháme bielka a primiešame k žĺtkovej zmesi. Do hlbšej nádoby alebo plechu vrstvíme piškóty a krémovú zmes. Vrchnú vrstvu tvorí krém pokvapkaný ríbezľovou šťavou.
A za toto moje celoročné kuchyňské snaženie som dostala krásny darček. Kuchársku knihu!!!
Zas bude čo variť 🙂 …a to som si myslela, že už všetko viem….