Ako každý rok, aj tento máme denno-denne na zemi veľa opadaných jabĺk. Sú to také menšie-väčšie nepodarky, zelené a kyslé, dávam ich do smothie alebo z nich pečiem koláče. Okrem obľúbenej štrúdle aj všakovaké jablčníky. Dnes som vyrobila tento perník.
Na jednu formu o priemere 25 cm budeme potrebovať:
- vajcia 3 ks
- cukor trstinový 200g
- olej 65 ml
- špaldová múka celozrnná polohrubá 250g
- hrozienka vopred namočené do pálenky – za hrsť
- perníkové korenie 1 ČL
- vínny kameň 2 ČL
- stredne veľké jablká 5 ks
- vlašské orechy vcelku – za hrsť na ozdobenie
– Vajcia vyšľaháme s cukrom.
– Primiešame olej, hrozienka, perníkové korenie, vínny kameň a múku.
– Medzitým na panvici nasucho opražíme orechy.
– Do cesta nakoniec vmiešame nastrúhané jablká, dôkladne premiešame a vylejeme ho do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Navrch poukladáme orechy.
– Pečieme pri 180°C cca 30-40 min. Podavame s kopcekom vanilkovej zmrzliny, pripadne so slahackou alebo s dzemom podla chuti.
Pozn. Orechy môžeme tiež nasekať a pridať do cesta pred pečením. Sú však chutnejšie, ak ich predtým tiež nasucho opražíme.
♡♡♡