Postupne si rozširujem škálu rastlinných mliek. Kokosové je hádam najpoužívanejšie. Jeho výhodou je, že, okrem toho, že je krásne husté, obsahuje aj dosť vysoký podiel tuku, čo krásne uvidíte, keď vyberiete mlieko z chladničky.
Bude mať po obvode tuhú, tukovú časť. Ja mlieko nefiltrujem, používam ho také husté, ako je. Nájdete v ňom miničiastočky kokosu a to nie je na závadu (možno iba estetickú 🙂 )
Kokosové mlieko má všestranné použitie od sladkých po slané jedlá, väčšinou orientálneho rázu. Osobne zbožňujem jeho snúbenie s paradajkovým pretlakom a čili (viď. tipy na recepty na konci tohto príspevku). Okrem kokosového mlieka si viete doma pripraviť aj kokosovú smotanu. Je pravda, že z nej neušľaháte sneh na tortu, ale na použitie pri varení je ideálna. Skúste.
Kokosová smotana
- strúhaný kokos bio 10PL
- filtrovaná voda 0,25 l
- strúhaný kokos bio 10PL
-
filtrovaná voda 0,5 l
V oboch prípadoch stačí len rozmixovať. Ak vám mlieko, či smotana chutia viac čírejšie, treba aj prefiltrovať.
Tipy na recepty z kokosového mlieka:
Tekvicová polievka s čili a kokosom
Sladko-ostrá repová polievka s opraženým cícerom
Orientálna kari polievka s krevetami
Mrkovo-kokosové ragú s jačmennými krúpmi
Zeleninové soté s kokosovým mliekom
Bezlepkové valentínske cupcakes
Škaredá čokoládová torta
Matcha panna cotta
Zdravý hruškovo – makový koláč s medom
Jesenná korenistá kakao-káva
Tropical smoothie
Raw kakaový puding
Ďakujem obchodíku Apropos za zapožičanie servírovania.
Ďakujem Nikonu za zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!
Pri príprave tohto receptu som použila super mixér Nutribullet od Delimano.