Jablkovo-škoricové lievance s jablkovo-tekvicovým džemom

     U nás sa lievance robili málokedy. Vždy to boli palacinky. Pamätám si ako mi mama musela vyrábať tie s chrumkavým natenko opečeným okrajom. Mňam sladučké s domácim džemom alebo mletými orechmi s cukrom alebo jednoducho s grankom….alebo s džemom posypaným grankom 😀 Lievance robiť neviem a ani neviem, či sa mi tieto podarili. Ale dobré boli. Čo poviete vy?

Jablkovo-škoricové lievance s jablkovo-tekvicovým džemom
Na cca 20 ks:

  • jablká 200g
  • hladká múka 125g
  • prášok do pečiva 3g
  • olej 1 PL
  • biely jogurt 75g
  • mlieko 150ml
  • vajce 1ks
  • trstinový cukor 2PL
  • škorica 1ČL
– Jablká nastrúhame nadrobno (nie na kašu, ani na plátky, niečo medzi tým) a zmiešame s cukrom a škoricou.
– Do misky odvážime múku, prisypeme prášok do pečiva a metličkou premiešame – prekypríme. 

– V druhej nádobe zmiešame jogurt, mlieko, vajce a olej a pridáme jablká. Tekutú zmes prilejeme k sypkej a opäť metličkou premiešame. 
– Rozohrejeme veľkú nepriľnavú panvicu a akonáhle je horúca, potreme ju olejom. Malou naberačkou na ňu prenesieme trochu cesta a vypuklou stranou naberačky rozotrieme na veľkosť priemeru 6 cm. Takto zaplníme celú panvicu. 
– Cesto sa začne nafukovať a na jeho povrchu vznikajú praskajúce bublinky. Vtedy už lievance otočíme a rýchle dopečieme na druhej strane. Keď sa sfarbí dozlata aj na druhej strane, môžeme ho vybrať. 
– Pokračujeme do spracovania celého cesta.
Jablkovo-škoricové lievance s jablkovo-tekvicovým džemom

  Ak by vás zaujímalo aj to ako som robila ten jablkovo-tekvicový džem, tak tu je recept:

  • jablká 1000g
  • tekvica hokaido 700g
  • šťava z 1ks citróna
  • trstinový cukor 4PL

Umyté jablká zbavíme jadrovníka a nakrájame na kocky, hokaido umyjeme a nakrájame na kocky. Dáme variť podliate trochou vody na dne. Keď zmes zmäkne, ponorným mixérom ju rozmixujeme, pridáme šťavu z citróna a cukor a varíme do zhustnutia.

Jablkovo-tekvicový džem

 Jeho chuť je dosť sladká, takže by som ho už druhýkrát v tejto kombinácii nevolila, ale viem si ho predstaviť napr. na koláč 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *