Sezóna medvedieho cesnaku sa u niektorých možno už končí, ale u nás je práve v plnom prúde… a dokonca sa musím priznať, že sme tento rok ešte na jeho zbere neboli. Chystáme sa, vonku je krásne a bude to príjemný výletík. Opäť pripravím niečo do mojej zbierky receptov z medvedieho cesnaku a podelím sa s vami 🙂
Zatiaľ aspoň táto náplasť s pestom z medvedieho cesnaku, ktorý som si uchovala v mrazničke ešte z minulého roka. Chlebík je hutný, ale jemne vlhký, žiaden suchár to nie je. A pesto mu dodáva jemnú a príjemnú príchuť. Mňamka k šalátiku alebo len tak!
Írsky chlieb v poslednej dobe pečiem dosť často, pretože je rýchly a jednoduchý na prípravu, nepoužívajú sa v ňom kvasnice a samozrejme, chutí nám. Kysnuté cesto síce dosť môžem, ale nechcem ho jesť každý deň. Nie je to moja cesta k zdraviu. Írsky chlieb pravdepodobne väčšina z nás pozná, ale ja som si ho pozmenila a namiesto jogurtu používam, podľa mňa tiež zdravší, kefír.
Na 2 ks bochníka ako na obrázku (20 x 10cm) alebo jeden veľký bochník si pripravíme:
|
1. Rúru predhrejeme na 180°C. Nádoby na pečenie vystelieme papierom na pečenie, lebo cesto je dosť lepkavé.
2. Do veľkej misy hodíme všetky múky, sódu, soľ, kefír a pesto a premiešame pokiaľ cesto nie je rovnomerne zafarbené pestom. Cesto je polotekuté, mäkké, nie je kompaktné, také má byť, nemá sa miesiť, len premiešať.
3. Pečieme cca 50-60 min. Ja ešte zvyknem ku koncu z chleba odlepiť fóliu a otočiť naopak, aby nebol odspodu vlhký. Mám rada, keď je kôrka tvrdá po celom obvode. Ale ak tak neurobíte, nevadí. Upečený chlieb má mať tvrdú kôrku a dutý zvuk.
4. Chlebík zabalíme do utierky alebo necháme len tak voľne vychladnúť, každopádne ho vyberieme z formy, aby sa „nezaparil“.
*Pomer múk môžeme meniť podľa chuti a ľubovôle, skúšajte čo vám najviac chutí. Ja som piekla už aj s pohánkovou a bolo to vynikoš!
♡♡♡