Il croccante misto alebo miešaný krokant je v Taliansku jednou z typických vianočných sladkostí. Môžeme ho pripraviť z rôznych druhov orechov jednotlivo alebo ich zmiešaním. To, čím je tento krokant výnimočný je práve sézam, ktorý mu dodáva ešte silnejšiu arómu a výnimočnejšiu chuť.
Suroviny:
-
voda 3 PL
- citrónová šťava 1 ČL
- lúpané mandle 80 g
- vlašské orechy 70 g
- lieskovce 70 g
- píniové semiačka 30 g
- pistácie 50 g
- sezamové semiačka 2 PL
- cukor 350 g
- pomaranč ako pomôcka 1 ks
.
– Mandle, orechy, lieskovce a píniové semiačka umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme ich na 5 min. pri 180 °C piecť. Sezamové semiačka jemne opražíme na suchej panvici a hneď stiahneme z ohňa.
– Orechy a lieskovce po vybratí z rúry pomrvíme medzi prstami, aby sme odstránili šupky a primiešame k ostatným jadrám. Polovicu z celej orechovej zmesi oddelíme a nahrubo nasekáme. Druhú polovicu necháme vcelku. Nakoniec všetko zmiešame a primiešame aj sezam.
– Pripravíme si karamel. V hrnci zahrievame cukor s vodou a citrónovou šťavou. Keď cukor skaramelizuje, pridáme doň orechy, dobre premiešame a hneď vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
– Vezmeme si umytý pomaranč a krokant popritláčame, aby bol jeho povrch kompaktný. Pomaranč je ideálny pretože sa krokant naň nelepí a zároveň zabráni nášmu popáleniu.
– Po stvrdnutí krokant krájame do želaného tvaru alebo len tak polámeme do nepravidelných tvarov. Ak chceme mať kúsky efektné, s chvostíkmi, porcujeme krokant hneď po naliatí na plech, keď je karamel ešte mäkký.