Pokiaľ by ste, ako ja, netušili od čoho by mohol byť odvodený názov tohto receptu, tak Hajdarabát je mestom v Indii.
Inšpiráciu som čerpala z knihy Moderní asijská kuchařka, ktorú mám rada a často v nej listujem. Verím, že recept asi nebude 100%-ne pôvodný, ale chuťovo mi pripomínal moju obľúbenú kombináciu kokosového mlieka s pikantnou paradajkovou omáčkou. Takže ak budem mať práve na ňu chuť a bude mi chýbať kokosové mlieko, viem akú fintu použiť. A vy tiež 😉
Pre 2 osoby si pripravíme:
|
– Ešte predtým ako začnete variť, chcem menej skúsených upozorniť, aby počas varenia omáčku ochutnávali a prispôsobovali si množstvá výraznejších korenín podľa vlastnej chuti.
– Kokos, kmín, sezam, senovku a nadrobno nakrájanú cibuľu pražíme asi 10 min. na miernom ohni v teflónovej panvici až kým korenie nezačne voňať (čo je ihneď, ale nebojte sa, nič vám bez oleja nezhorí, len kokos sa mierne sfarbí do bledohneda, treba však stále miešať).
– Následne v mažiari alebo v minimixéri rozdrvíme korenie na pastu. Ak použijete mixér, radím pridať už aj paradajky, zmes bude homogénnejšia a ľahšie sa bude mixovať.
– Pstruha sme my mali vcelku a tak sme ho najprv zbavili kostí a nakrájali na cca 3 – 4 časti každý filet. Kožu necháme, osolíme z oboch strán.
– Panvicu potrieme olejom a na miernom ohni na nej asi 5 min. smažíme rybu z oboch strán. Následne vyberieme a zlúpneme kožu.
– Kokosovú pastu hodíme na panvicu, zalejeme približne odhadom 1 dcl vody (najprv menej, pridávame podľa toho, ako sa bude javiť konzistencia) a pridáme všetko ostatné – koriander, zázvor, čili, kurkumu a tamarind. V tomto recepte nie je uvedená soľ, ale ak nie ste zvyknutí na tieto sladké ázijské chute, kľudne si ju tam dajte.
– Ihneď vymiešame na kašu strednej hustoty a vložíme rybu. Zľahka premiešame a dusíme ešte 5-10 min., ryba sa však nesmie rozpadávať.
– Podávame s ryžou. Rybku posypeme nasekanými koriandrovými listami (ja petržlenovými).
♡♡♡