Už nejaký čas som túžobne vykúkala po špargli. A tak, keď som ju pred časom v Lidli zočila, zahájila som moju špargľovú sezónu v kuchyni. Najprv si ju samozrejme najviac vychutnávam len tak surovú a keď sa nabažím, začnem vymýšľať špecialitky a kombinácie.
Dnes to bude jednoduchá a zdravá jarná rýchlovka, ktorá obsahuje mix zelených potravín:
Špargľa
– je ideálna na jarný detox, nakoľko je takmer bez kalórií, má močopudné účinky a tiež prečisťujúce (to poznáte podľa charakteristického zápachu vášho moču po jej konzumácii).
Žihľava
– má čistiace účinky na krv, zlepšuje funkciu pečene a žlčníka, taktiež pôsobí detoxikačne.
Ligurček
– podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela, je to diuretiku, zlepšuje krvný obeh a činnosť srdca.
Zoznam uzatvára pamajorán alebo oregano, ktoré má antibakteriálne a antiseptické účinky.
.
Na 2 porcie budeme potrebovať:
.
- pohánka 180g
- 2PL vášho obľúbeného zdravého oleja na tepelnú úpravu
- cibuľka mladá jarná 1ks
- morská soľ podľa chuti
- čerstvá hliva 100g
- rastlinná náhrada smotany – ja alpro sójová alternatíva smotany 1 ks
- zelená kari pasta 1ČL
- žihľavové listy za hrst
- pamajoránové lístky pár podľa chuti
- ligurček pár lístkov podľa chuti
- tahini 1PL
- zelená špargľa 10ks
- cesnak 2 strúčiky
- mandle lupienky za hrsť
- parmezán na posypanie
- pažítka na posypanie
|
1. Pohánku namočíme do horúcej vody cca hodinu pred samotnou prípravou receptu, pridáme 1/2 ČL morskej soli.
2. Cibuľku nakrájame na tenké kolieska a hodíme na rozpálený olej na väčšej panvici. Osolíme, necháme minutku – dve dusiť a pridáme na rezančeky nakrájanú hlivu. Chvíľu restujeme, následne podlejeme sójovou smotanou, pridáme kari pastu, opäť posolíme a dusíme do zmäknutia hlivy.
.
3. Plátky mandlí najprv nasucho opražíme na grilovacej panvici a odložíme ich.
.
4. Špargľu umyjeme, odkrojíme drevnaté konce, spodné okraje trochu ošúpeme a takto špargľu hodíme vcelku na grilovaciu panvicu potretú olejom, osolíme a ugrilujeme zo všetkých strán. Cesnak nakrájame na plátky a dáme ho tiež krátko grilovať vedľa špargle.
.
5. Keď je hliva uvarená, vsypeme k nej nasekané (postrihané) žihľavové listy, pamajorán a ligurček, tahini a scedenú pohánku, len na toľko, aby sa zohriala, chvíľu miešame a odstavíme.
.
6. Pohánku so špargľou podávame posypanú strúhaným alebo hoblinkami parmezánu, cesnakom, pažítkou a plátkami mandlí.
.
.
Minule sa ma môj talian (tak volám môjho šéfa) pýtal, či u nás tiež rastie divá špargľa…no neviem, neviete? Zistila som, že by to asi mal byť asparagus officinalis, dočítala som sa, že v Čechách sa vyskytuje, tak snáď aj u nás. Je menšia, ale predpokladám, že aj chuťovo výraznejšia, ako to už pri neumelo pestovaných rastlinách býva…
Ďakujem Nikonu za zapožičanie fotoaparátu Nikon D5300!
♡♡♡