Grilovaná špargľa na pohánke s hlivou a žihľavou

    Už nejaký čas som túžobne vykúkala po špargli. A tak, keď som ju pred časom v Lidli zočila, zahájila som moju špargľovú sezónu v kuchyni. Najprv si ju samozrejme najviac vychutnávam len tak surovú a keď sa nabažím, začnem vymýšľať špecialitky a kombinácie.

Dnes to bude jednoduchá a zdravá jarná rýchlovka, ktorá obsahuje mix zelených potravín:

Špargľa
– je ideálna na jarný detox, nakoľko je takmer bez kalórií, má močopudné účinky a tiež prečisťujúce (to poznáte podľa charakteristického zápachu vášho moču po jej konzumácii).
Žihľava
– má čistiace účinky na krv, zlepšuje funkciu pečene a žlčníka, taktiež pôsobí detoxikačne.
Ligurček
– podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela, je to diuretiku, zlepšuje krvný obeh a činnosť srdca.
Zoznam uzatvára pamajorán alebo oregano, ktoré má antibakteriálne a antiseptické účinky.

.
Na 2 porcie budeme potrebovať:
.
  • pohánka 180g
  • 2PL vášho obľúbeného zdravého oleja na tepelnú úpravu
  • cibuľka mladá jarná 1ks
  • morská soľ podľa chuti
  • čerstvá hliva 100g
  • rastlinná náhrada smotany – ja alpro sójová alternatíva smotany 1 ks
  • zelená kari pasta 1ČL
  • žihľavové listy za hrst
  • pamajoránové lístky pár podľa chuti
  • ligurček pár lístkov podľa chuti
  • tahini 1PL
  • zelená špargľa 10ks
  • cesnak 2 strúčiky
  • mandle lupienky za hrsť
  • parmezán na posypanie
  • pažítka na posypanie

1. Pohánku namočíme do horúcej vody cca hodinu pred samotnou prípravou receptu, pridáme 1/2 ČL morskej soli.

2. Cibuľku nakrájame na tenké kolieska a hodíme na rozpálený olej na väčšej panvici. Osolíme, necháme minutku – dve dusiť a pridáme na rezančeky nakrájanú hlivu. Chvíľu restujeme, následne podlejeme sójovou smotanou, pridáme kari pastu, opäť posolíme a dusíme do zmäknutia hlivy.
.
3. Plátky mandlí najprv nasucho opražíme na grilovacej panvici a odložíme ich.
.
4. Špargľu umyjeme, odkrojíme drevnaté konce, spodné okraje trochu ošúpeme a takto špargľu hodíme vcelku na grilovaciu panvicu potretú olejom, osolíme a ugrilujeme zo všetkých strán. Cesnak nakrájame na plátky a dáme ho tiež krátko grilovať vedľa špargle.
.
5. Keď je hliva uvarená, vsypeme k nej nasekané (postrihané) žihľavové listy, pamajorán a ligurček, tahini a scedenú pohánku, len na toľko, aby sa zohriala, chvíľu miešame a odstavíme.
.
6. Pohánku so špargľou podávame posypanú strúhaným alebo hoblinkami parmezánu, cesnakom, pažítkou a plátkami mandlí.
.
 .

Minule sa ma môj talian (tak volám môjho šéfa) pýtal, či u nás tiež rastie divá špargľa…no neviem, neviete? Zistila som, že by to asi mal byť asparagus officinalis, dočítala som sa, že v Čechách sa vyskytuje, tak snáď aj u nás. Je menšia, ale predpokladám, že aj chuťovo výraznejšia, ako to už pri neumelo pestovaných rastlinách býva…

Ďakujem Nikonu za zapožičanie fotoaparátu Nikon D5300!
Na grilovanie som použila grilovaciu panvicu DELIMANO CERAMICA INTENSO GRILL PAN..

♡♡♡

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *