-
350 g polohrubej múky
-
180 ml mlieka
-
1 PL práškového cukru
-
20 g droždia
-
štipku soli
-
70 g masla
-
hrubozrnná soľ
-
vetvička rozmarínu
-
olivový olej
-
8 plátkov šunky crudo
-
5 fíg
-
pár lístkov čerstvej bazalky
-
olivový olej
Ak máte svoj osvedčený recept na focacciu, môžete použiť ten, v opačnom prípade postupujte nasledovne: Do hrnčeka nalejeme vlažné mlieko, pridáme cukor, rozmrvené droždie a necháme vykysnúť kvások.
Do misy preosejeme väčšiu časť múky, pridáme štipku soli, prilejeme vykysnutý kvások a roztopené vlažné maslo. Vypracujeme cesto, do ktorého podľa potreby zapracujeme zvyšnú múku, aby vzniklo vláčne stredne tuhé cesto. Zakryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť.
Po vykysnutí ceto rozvaľkáme a umiestnime na vymastený plech. Popicháme vidličkou, potrieme olivovým olejom, posypeme hrubozrnnou soľou a lístkami rozmarínu. Dáme piecť na 180 C na cca 30 min.
Hotovú focacciu nakrájame na pláty, ktoré pozdĺžne prekrojíme. Dovnútra vložíme plátky šunky, nakrájané figy, lístky bazalky a pokvapkáme olivovým olejom. Podávame.
Focacciu som uz davno nerobila a veru uz dlhsi cas na nu myslim 🙂 mne by urcite chutila aj v tomto sladko slanom podani 🙂 vyzera to mooc chutne 🙂
Martinka, dakujem. Mne ta sladko-slana chut chuti, ale bez focaccie :-)aj prosciutto-melone je super, mozno som iba tej plnky mala v tej focacci malo 🙂