Mrežovník alebo po taliansky crostata je veľmi univerzálny koláčik, ktorý môžete robiť či v zime, či v lete a podľa toho plniť úplne hocičím. Najklasickejšie sú „alla marmellata“ akéhokoľvek druhu, nutella, ale aj „al cioccolato“, „di ricotta“, „di frutta“ (teraz zisťujem koľko som toho ešte neskúšala J)…
Základom je linecké cesto, ktoré rozvaľkáme a potom naň navrstvíme plnku akéhokoľvek druhu podľa chuti. Chystám sa už dlho na hriešnu nutellu, ale naposledy, keď bolo vonku sychravo (preto tie ponuré fotky) a letné ovocie žiadne, som robila túto zo slivkového džemu. Nemala som náladu na nič zložité, len chuť na niečo sladké a domáce ku káve. Koláčik sa podaril, chutil všetkým a rýchlo sa spapal. Je to taký vďačný dezert, ktorým nič nepokazíte.
.
.
Na 1 tortovú formu o priemere 24 cm si pripravíme:
|
.
1. Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote, potom ho zmiešame s múkou, vajíčkami a cukrom a rukami vymiesime kompaktné cesto.
.
2. Z cesta oddelíme 1/3 a väčšiu časť vyvaľkáme približne do tvaru pekáča, kam ho aj umiestnime, pričom okraje necháme mierne dvihnuté. Cesto potrieme slivovým džemom.
.
3. Menšiu časť cesta tiež vyvaľkáme a zúbkovým kolieskom z neho vykrajujeme pásiky, ktorými na koláči vytvoríme mriežku.
.
4. Pečieme pri 180°C 30 min.
.
Ďakujem Nikonu za zapožičanie fotoaparátu Nikon D5300!