Tento rok sme stihli samozber jahôd len tak-tak na poslednú chvíľu. Neurobte tú istú chybu! Je neskoro, jahody už majú veľmi silný a rýchly nábeh na hnilobný proces. Hnijú doslova pred očami, za pár hodín boli na kašu. Na bežnú konzumáciu nám nezostalo skoro nič, všetko som musela ihneď spracovať, inak by som to musela vyhodiť.
Dva dni som z nich bola na prášky (s prestávkami 🙂 ). Robila som jahodovú kožu, jahodový sirup a väčšina skončila v sirupe a rozmixovaná ako dreň v mrazáku. Minulý rok som skúšala bazový s trstinovým cukrom a skoro všetko mi skyslo. Tak držte palce, nech sa tento podarí!
Keďže do sirupu nespotrebujeme celé jahody, iba šťavu a zostane nám dužina so semiačkami, použila som ju do tohto cheeseceake ako jednu z vrstiev a bol to ozaj podarený nápad. Tortička nám veľmi chutila.
.
Na tortovú formu o priemere 30 cm si pripravíme:
|
1. Múku s cukrom a maslom pomrvíme medzi prstami na sypkú hmotu, potom vytvarujeme do viacmenej kompaktného cesta a to po častiach utlačíme do tortovej formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie.
.
2. Takto pripravené cesto dáme piecť do vopred predhriatej rúry na 180°C na 10 min.
3. Cesto vytiahneme a navrstvíme naň rozmixované jahody. Vrátime do rúry na cca ešte 7 min.
.
4. Formu vytiahneme a necháme vychladnúť (nemala by byť horúca a jahody by mali mierne stuhnúť). Ideálne, keď pečiete pomedzi to ešte niečo iné, aby vám rúra nevychladla a nemuseli ste ju opäť rozohrievať. Môžeme si tam šupnúť napr. tento rýchly írsky chlebík. Prípadne, ak to risknete a tvarohovú vrstvu šupnete aj na horúci korpus, dajte vedieť ako to dopadlo.
.
5. Tvaroh, cukor, vajcia, vanilkový extrakt a korenie zmiešame do homogénnej hmoty a keď je predpripravený základ už iba teplý, navrstvíme ho naň.
.
6. Opäť vložíme do rúry a necháme piecť 40 min. Tvaroh by mal chytiť zlatú farbu. Po uplynutí potrebnej doby rúru vypneme a ideálne je, keď v nej koláč necháme do vychladnutia.
.
7. Vychladnutý cheesecake natrieme mascarpone zmiešaným s jogurtom a cukrom, poukladáme naň ovocie a dáme ešte aspoň na 30 min. stuhnúť a zachladiť.
Ja som fotila narýchlo s ešte nestuhnutou mascarpone vrstvou, preto vyzerá tekutejšie, ale neskôr super stuhla.
.
Ďakujem Nikonu za zapožičanie fotoaparátu Nikon D5300!
Pri príprave tohto receptu som použila ručný mixér Utile od Delimano.
Prekrásne fotky! Koláčik vyzerá lahodne šťavnatý, presne ako mám v lete rada <3 Len dnes som natrafila na Tvoj blog a hneď som sa doň zaľúbila. Bolo by mi cťou keby si kukla aj na môj, ešte je totiž len v plienkach 🙂 → http://nutri-licious.blogspot.sk/
Mila Ema, ďakujem za prijemne slova chvály 🙂 Tvoj blog je tiež pekný a originálny. Len tak ďalej, nech ti to dobre varí! 🙂