Bulharský zapekaný hrnček

…alebo spomienka na dovolenku. Už aj my sme vyskúšali Bulharsko. Pocity…všetko super až na to jedlo. Síce lacné, ale aj človek veľmi skromný, čo sa chuťových vnemov týka, pocíti istý deficit. Neviem, či to je kultúrou alebo len tým, že sme boli v hotelovej oblasti, kde sa varí menej kvalitne. Každopádne treba si nájsť to svoje miestočko, ktoré vám bude gastronomicky vyhovovať. Nám sa to podarilo a okrem iného sme mali možnosť ochutnať aj pečený šopský šalát v horúcej verzii. Práve ním som sa nechala inšpirovať pri príprave tohto zapekaného hrnčeka. Zdôrazňujem slovo „inšpirovať“, lebo zatiaľčo Bulhari doň dávajú paradajky, papriky, balkánsky syr, vajce…ja som si zobrala, čo mi dala chladnička. Výsledok je trochu iný, ale takisto veľmi chutný. 
Pripravíme si:
paradajky
papriky
vajce aspoň 2ks
slanina
slaný balkánsky syr (príp. feta)
mozzarella alebo iný syr podľa chuti
soľ   
korenie
bylinky aké preferujeme 
Paradajky nakrájame a posolíme, dáme ich na 20-30 min. do sitka, aby pustili vodu, následne ich opláchneme. Ak nám nevadí, že budeme mať v hrnčeku po zapečení veľa šťavy, môžeme tento krok preskočiť.
Papriky a slaninu nakrájame na pásiky a spolu s paradajkami, syrmi, soľou a bylinkami vrstvíme do zapekacieho hrnčeka. Keď máme hrnček už navrstvený, jedno vajce si rozhabarkujeme a zalejeme ním obsah. Nakoniec ešte na celú masu rozbijeme vajce (ktoré necháme takto vcelku upiecť sa), posypeme syrom (ktorý sa roztápa – ja mozzarella), posolíme, posypeme mletými sušenými bylinkami a dáme na 20 min. zapiecť pri 180°C.
Podávame s pečivom alebo focacciou. 

0 thoughts on “Bulharský zapekaný hrnček

  1. paci sa mi to Dori, na prvy dojem mi pripomenuli suroviny lečo .-) nase oblubene jedlo, tak toto este obohatene o syr a s dobrym pecivom moze byt naozaj chutna jednoducha dobrotka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *