Broskyňový koláč


     Ak ešte patríte k tým šťastlivcom, ktorí majú prístup k šťavnatým broskyniam, tu je tip na ich využitie. Inšpirovala som sa receptom z novej knižočky ktorú dostať v DM drogerie markt, Alnatura Kuchárska kniha.

Pripravme si (na 30 cm okrúhlu formu):
  • hladká múka 250g
  • trstinový cukor 100g
  • prášok do pečiva 1ČL
  • vajce 1ks
  • maslo 120g
  • štipka soli
  • broskyne na pokrytie korpusu (cca 5 ks veľkých, ja som mala malú odrodu, tak mi bolo treba viac)
  • jemná strúhanka 5 PL
  • mletá škorica 3 ČL
  • práškový cukor 4 PL
  • vanilkový extrakt 2 ČL


1. Múku, cukor, prášok, soľ zmiešame, pridáme zmäknuté maslo a vajce a vymiesime kompaktné cesto. Cesto vyvaľkáme a umiestnime do okrúhlej formy, pričom ho prstami popritláčame, aby po obvode formy vytvorilo nízke okraje a umiestnime ho do chladničky na 30 min. 
2. Medzitým si umyjeme a vykôstkujeme broskyne a každú rozkrájame na mesiačiky (cca 6 mesiačikov z jedného ks; ak chceme šťavnatejší koláč, tak necháme kusy väčšie). 
3. Strúhanku opražíme na suchej panvici, stiahneme z ohňa a pridáme cukor, škoricu a vanilkový extrakt. 
4. Cesto vyberieme z chladničky, posypeme ho strúhankovou zmesou, poukladáme naň broskyne a opäť poprášime strúhankou. Pečieme pri 180°C 30 min.
Tip: Namiesto strúhankovej zmesi môžeme použiť klasickú posýpku, a koláč bude ešte lepší, ak namiesto strúhanky použijeme mleté orechy, či mandle (v tom prípade by som už ale nedávala škoricu)

♡♡♡

0 thoughts on “Broskyňový koláč

  1. Dora krásný koláč, o víkendu určitě upeču, než nám zmizí zase na rok toto šťavnaté ovoce, děkuji za nápad…:))

  2. Ahoj,
    taky uvažuju o tom, že si tu knížku z DM obstarám, tenhle koláč z ní vypadá v tvém provedení moc dobře. Ale doporučila bych tu knížku jako celek? Stojí za to si jí pořídit? Díky.

  3. Sonička, ďakujem, budem rada, ak vyskúšaš, snáď budeš spokojná!

    Kaya, knižka je krásna, čo sa celkového prevedenia týka, nádherné fotky a grafika, ale recepty sú podľa mňa vágne, málo presné a nejasné ako v ingredienciách, tak aj v postupoch, zatiaľ som skúšala 2 recepty, ten prvý sa ani neoplatilo publikovať…Knižočka môže byť v niektorých ohľadoch inšpiratívna, v niektorých nenadchne. Ale vybrala by som si ju aj tak opäť už len kvôli tým fotografiám :-)))

    Allice, budem rada!

    Janka, ďakujem veľmi pekne 🙂

  4. broskyne som tento rok ešte do koláča nedávala, a myslím, že moji milí doma by sa potešili, tak vyskúšam, Danka, ak môžem… 😛 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *