Valentín je pre niekoho komerčný sviatok, pre iných zas ďaľšia príležitosť ako vyjadriť lásku svojim partnerom, či srdcu blízkym ľuďom (ja napríklad dávam nejakú sladkostičku vždy aj rodičom :-)). My si s Jarkom teda nič extra darovať nezvykneme, ale nejakú drobnosť to predsalen chce.
Tento rok to bolo celé také imrovizované, aspoň u mňa. Nič extra som si nepripravovala a rátala s tým, že ukuchtím nejaký vlastnoručný prejav lásky. Láska mi odcestovala pracovne do Prahy a ja som zaľahla so silnou nádchou…No super. Našťastie, v sobotu som už ako tak nabrala dych a všetko stihla. Aj keď som improvizovala na poslednú chvíľu, využila to, čo mám doma, nakoľko som nemohla ísť ani do obchodu a piekla som Jarkom za chrbtom, decentne vzdialeným… 🙂 ale podarilo sa!
Dnes bohužiaľ ochorel zasa on…tak dúfam, že táto moja tortička z lásky mu aspoň trochu zdvihla náladu.
Ingrediencie na tortovú formu o priemere 30 cm:
|
1. Repu ošúpeme a uvaríme (cca 30min.). Necháme vychladnúť a rozmixujeme.
2. Čokoládu s maslom si roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme 10-15 min. za občasného premiešania chladnúť.
3. Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Bielka si ešte odložíme do chladničky. Do vyšľahaných žĺtkov pomaly, jemne primiešavame roztopenú čokoládu, kakao, vínny kameň a následne aj rozmixovanú repu, pričom z nej odložíme cca 2 PL.
4. Bielka vyšľaháme so štipkou soli dotuha a opatrne, po častiach ich vmiešame do čokoládového cesta.
5. Vylejeme do tortovej formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie a pečieme pri 180°C cca 30-40 min. Vytiahneme po slamkovom teste.
6. Marscarpone vyšľaháme s repou, 2 PL cukru a mätovou arómou. Ak je mascarpone príliš tuhý a chceme, aby nám pretekal cez okraje torty, môžeme k nemu primiešať trochu acidka (alebo mlieka), ako som urobila ja.
7. Upečenú tortu necháme vychladnúť, potom ju pozdĺžne prekrojíme na 2 časti, vyplníme mascarpone, spojíme a potrieme mascarpone aj po vrchu. V chladničke necháme pár hodín stuhnúť a prepojiť chute.
8. Pred servírovaním môžeme ešte vytvoriť rôzne tvary a to za použitia buď rôznych formičiek alebo tvarov vystrihnutých z papiera, cez ktoré preosejeme buď kakao alebo práškový cukor, podľa chuti.
A takéto krásne skvosty som dostala na Valentína ja 🙂
♡♡♡
tortička vyzera naadherne,Danka 🙂
Ďakujem Martinka ☼
Vyzerá to skvele, len som nepostrehla kam sa pridáva vínny kameň (prášok do pečiva) 1,5 ČL a
kakao 5 PL ? Ďakujem.
Jojda, ďakujem veľmi pekne za upozornenie! Úplne mi to uniklo. Ale už som to napravila.