Parmezánové kolieska s mandľami

Aj vy radi hryzkáte a chrumkáte? Niečo slané k filmu, knihe alebo s priateľmi, či partnerom pri poháriku vína a tlmenom svetle? Syry, oriesky, olivy….a čo tak doplniť to parmezánovými sušienkami?
Tieto som robila na dvakrát. Recept je inšpirovaný týmto príspevkom, no prvý pokus mi nevyšiel, keksíky boli veľmi krehké a lámali sa už len pri uchopení do ruky, navyše boli dosť suché. Urobila som teda pár obmien v množstvách a dosiahla som to, čo som potrebovala.
Ak budete mať na ne chuť, budete potrebovať:
(na cca 30 kúskov priemeru cca 5cm)


• maslo 200g
• vajce 2ks
• maizena 8 PL
• polohrubá múka 1 a ½ šálky
• strúhaný parmezán 1 šálka
• lúpané mandle ½ šálky
• slanina cca 50 – 100 g podľa chuti (ja som dala 50g, ale zdalo sa mi jej tam málo. Dokonca myslím, že by bolo lepšie ju nahradiť údenou šunkou, ale ja som mala iba slaninu. Otázne však je, či by to ešte stále boli parmezánové sušienky 🙂
• bylinková soľ
• oregano

Maslo necháme zmäknúť a elektrickým šľahačom ho vyšľaháme na krém. Za stáleho šľahania pridáme vajcia, po asi 3 min. nastrúhaný syr, mandle nasekané nadrobno, slaninu nakrájanú na drobné kúsky, soľ, oregano, prípadne iné bylinky podľa chuti a po častiach preosiatu múku a maizenu. Po sypkých ingredienciách cesto zhustne a tak ho ešte domiesime rukami. Malo by byť vlhké a formovateľné, v prípade potreby pridáme ešte múku alebo vodu (ak je príliš vlhké alebo príliš suché). Vytvarujeme valec a umiestnime ho do chladničky na 45 min.
Po vybratí valec krájame na kolieska, ukladáme na plech a pečieme dozlata (20 – 30 min.) pri 180°C. Čo sa týka úpravy plechu, ja som ho natrela olejom, ale kolieska sa mi v rúre roztancovali a všetky poďho do stredu plechu k sebe. To asi preto, že aj slanina pustila tuk, takže ak nepečiete na teflóne, odporúčam použiť papier na pečenie, ktorý absorbuje aspoň časť tuku.
Keksíky sú naozaj chutné, cítiť v nich parmezán, aj slaninku, sú chuťovo také akurát a páči sa mi na nich, že sa dá s nimi improvizovať. Prakticky si môžeme primiešať to, čo nám najviac chutí, stačí to len rozdrviť, či nakrájať nadrobno: olivy, sušené paradajky, sardely, kappary…fantázii sa medze nekladú! Tobôž nie v kuchyni!

0 thoughts on “Parmezánové kolieska s mandľami

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *