Minulý týždeň som sa rozhodla ignorovať moje početné negatívne skúsenosti a spontánne som sa rozhodla pustiť do milánskeho rizota. Úsmevné bolo, že som si vôbec nepripúšťala neúspech. A ono to vyšlo!!!
Tento recept je síce na rizoto, ale jedná sa o jeho jednoduchšiu obdobu a nakoľko má jemnú chuť, dá sa použiť aj ako príloha napríklad k zeleninovým jedlám na orientálny spôsob alebo aj k mäsovým pokrmom, komu ako chutí.
- ryža 200 g
- šafran 6 piestikov
- maslo 20g
- cibuľa ½
- biele víno 1 dcl
- mäsový vývar 3 – 4 dcl podľa potreby
- strúhaný parmezán 30 g
- soľ, čierne korenie
Overila som si, že menej je viac a tak keď dám oheň na nižšiu intenzitu a rizoto sa pomaly povedzme skôr udržiava na vysokej teplote ako vrie, ryža sa pekne domäkka uvarí a stane sa to skôr ako keď nechám plameň blčať.
Uvádzam niekoľko zásad pri varení ryže, ktoré sa mi osvedčili:
– na plynovom sporáku použiť platňu, aby bola teplota rovnomerne rozložená pod celou plochou panvice a nepálila len na isté miesto a nespôsobovala tak prihoreniny
– ryžu variť len na miernom plameni, nemusí vrieť odušu, stačí, keď si len tak bafká
– keď je ešte tvrdšia, treba, aby bola stále pod hladinou, nesmie vyschnúť ani na povrchu, inak tá na povrchu zostane tvrdá
– v závere, keď máme čas, zabalíme hrniec, či panvicu prikryté pokrievkou do deky alebo väčšieho uteráku a necháme cca 20 min. „dôjsť“, aby ryža ešte nasiakla prebytočnú vodu a zmäkla. Dĺžka času závisí od toho ako veľmi chceme mať ryžu suchú. Ak chceme rizoto krémovejšie, nebalíme.