Lieskovooriešková tortička s lieskovoorieškovým krémom (bezlepková)


     Mali sme doma menšiu oslavu. Jar-oslavu. Jar oslavujeme každý deň kávičkou a slnením sa na terase a Jaroslavov (u nás konkrétne dvoch) sme oslavovali 27., teda uplynulý pondelok. Pri tej príležitosti som sa opäť raz nadchla pre pokus o tortu. Priznávam bez mučenia, že estetické torty piecť neviem. Ale aspoň sú chutné. Ako aj táto…Mňam! Žiadne nahrážky, ale pravá chuť pravých lieskových orechov! A ani nespoznáte, že v nej nie je múka. Fakt!

Totálne lieskovooriešková tortička

.

Ingrediencie na 2 korpusy o priemere 24 cm:
Lieskovoorieškové cesto:
  • pohánková múka 190g (ak nemáme kupovanú, môžeme si ju pripraviť rozomletím najemno lúpanej pohánky)
  • lieskovce pečené alebo opražené nasucho 150g
  • trstinový cukor 190g
  • zmäknuté maslo 200g
  • vajíčka 6ks
  • kypriaci prášok do pečiva Dr.Oetker 9g
  • vanilková esencia 1 ČL 
Lieskovooriešková plnka:
  • lieskovce pečené alebo opražené nasucho 60g
  • trstinový cukor 100g
  • smotana na šľahanie 200ml
  • mlieko 2dcl
  • strúhaná kôra z 1/2 citróna
  • vanilkový struk Dr.Oetker
  • žĺtka 3 ks
  • kukuričný škrob 2PL
  • čokoládová poleva na poliatie De Luxe Dr.Oetker

.

Príprava cesta:
– Lieskovce rozmixujeme s cukrom na čo najjemnejšie.
– Pridáme maslo a vanilkovú esenciu a ďalej miešame na homogénnu zmes.
– Žĺtka oddelíme od bielkov, ktoré si odložíme, a postupne ich po jednom zašľahávame do cesta.
– Bielka vyšľaháme zvlášť na pevný sneh a primiešame ich k cestu tak, že najprv po častiach vmiešavame bielka k cestu, aby sme ho odľahčili a potom naopak, primiešavame cesto k zvyšným bielkam. 
– Prášok do pečiva zmiešame s pohánkovou múkou a opatrne primiešame k cestu.
– Cesto pečieme na dvakrát. Najprv vylejeme prvú polovicu na papierom vystlanú formu a pečieme pri 180 °C cca 15-20 min až kým nám povrch nestmavne do bledohneda a potom druhú. Ak máme dve formy a dosť miesta v rúre, môžeme piecť aj naraz.
– Po upečení korpusy vyklopíme a necháme vychladnúť. Mne sa okraje mojich korpusov nepáčili a tak som ich ešte orezala. Odrezky som potom nahádzala do pohárov s plnkou na spôsob somloi halušky.


Príprava plnky / krému:
– Lieskovce rozmixujeme s trochou cukru na čo najjemnejšie.
.

– V hrnčeku zmiešame smotanu, mlieko, orechy s cukrom + ďaľšie 2 PL cukru, strúhanú citrónovú kôru a vanilkový struk. Za stáleho miešania postupne privedieme k varu a hneď odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
– Žĺtka vyšľaháme so zvyšným cukrom do penista. Za stáleho šľahania k žĺtkam pridávame teplý (ale nie horúci) krém. Nakoniec pridáme škrob a opäť na sporáku ohrievame do zhustnutia. 
– Odstavíme z plameňa a za občasného premiešania necháme vychladnúť.
– Po vychladnutí plnku navrstvíme na spodný korpus a prikryjeme tým druhým. Nakoniec polejeme čokoládovou polevou, ktorú len v sáčiku ohrejeme v horúcej vode a vylejeme na tortu. Okraje necháme stiecť po okrajoch. 
– Tortu necháme pred podávaním pár hodín v chladničke, aby sa chute prepojili.

Totálne lieskovooriešková tortička

 


0 thoughts on “Lieskovooriešková tortička s lieskovoorieškovým krémom (bezlepková)

  1. Dakujem za komentarik Katka. Ja som pouzila 24 cm (je to uvedene hned pod prvou fotkou), da sa aj vacsi priemer, potom bude torticka trochu nizsia a sirsia 🙂

Napísať odpoveď pre Michaela Samant Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *