Lepre in salmi (Zajac „in salmí“)

     
     Jedná sa o tradičný recept pôvodom z Toskánska. „Salmí“ je názov pre marinádu, v ktorej sa mäsko pripravuje. Existuje nespočetné množstvo jej variant s menšími či väčšími obmenami. Na prípravu tohto receptu je ideálne použiť čerstvé mäso zo zajaca. V krajnom prípade sa zajac dá nahradiť aj králikom.


Ingrediencie pre 4 osoby:

• 1 naporcovaný zajac
• ½ cibule
• 1 strúčik cesnaku
• 1 pór
• 1 mrkva
• 1 zelerová vňať
• 1 l červeného vína
• 70 g masla
• 3 PL trstinového cukru
• 4 ks borievok (jalovec)
• 4 bobkové listy
• 5 klinčekov
• 5 ks celého korenia
• kôra z 1 citróna
• pár lístkov šalvie
• pár vetvičiek tymiánu
• soľ
• cca 1 PL múky

     Víno zmiešame s klinčekmi, bobkovým listom, korením a štipkou soli a necháme na miernom ohni variť cca 20 minút. Medzitým si cibuľu, cesnak a zeler nakrájame nadrobno, mrkvu a pór na kolieska. Zajaca rozštvrtíme, vložíme do hlbokej nádoby spolu so zeleninou, zalejeme vychladnutým uvareným vínom a necháme marinovať 24 hodín.
     Keď je zajac namarinovaný, scedíme ho spolu so zeleninou z vína a sprudka túto zmes opečieme na masle. Poprášime múkou a po pár minútach zalejeme scedeným vínom z marinády, pridáme cukor, borievky, šalviu, tymián, citrónovú kôru a necháme variť 2 hodiny, pričom obsah občas skontrolujeme a zajaca poštucháme. Po uplynutí doby varenia zajaca vyberieme, vínový vývar scedíme a zeleninu odstránime (nepoužijeme ju). Ak je treba, vínový výpek zahustíme múkou. Zajaca podávame preliateho vínovou omáčkou, prípadne ho môžeme obrať od kostí a podávať ako omáčku k cestovinám. Na tento recept sa hodia papardelle.

0 thoughts on “Lepre in salmi (Zajac „in salmí“)

  1. Nie Simi, nie som, to su prispevky, ktore som robila este pre oktobrove foodissimo a doteraz som ich nestihla publikovat, tak som to teraz vsetko jednym vrzom…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *