…sme upiekli cez víkend s mamou. Recept mala napísaný na starej obálke (recykluje), vraj ho hovorili v rádiu. Postup je trochu netradičný, ale štrudlička je výborná! 🙂
Na 1 veľký plech si pripravíme:
• jablká 2kg
• vanilkový cukor 1balíček
• hrozienka 150g
• škorica
• mletý mak 1/2 litra
• detská krupica 1/2 litra
• cukor 1/2 litra
• vajcia 3ks
• roztopené maslo 250g
Jablká nešúpeme, len ich nastrúhame (každý ako mu vyhovuje, ja som na plátky a v pohode to ako veľkosť stačilo. Dá sa aj na tenšom, ale myslím, že to je zbytočne pracné) a zmiešame s hrozienkami, ktoré sme si predtým namočili na cca 10 min.do horúcej vody, aby nabobtnali, vanilkovým cukrom a škoricou. Mak, krupicu, cukor vymiešame, pridáme vajíčka a vymiešame drobivú hmotu (nelakajte sa, ak sa vám bude zdať príliš sypká, to je v poriadku).
Rúru si predhrejeme na 250°C.
Na vymastený plech vysypeme na spodok 0,5 l makovej vrstvy, utlapkáme a pokryjeme ju jablkami. Takto vrstvíme až vytvoríme 3 makové vrstvy a medzi nimi dve jablkové. Vrchnú makovú vrstvu nakoniec polejeme celým roztopeným maslom.
Dáme piecť do predhriatej rúry, ktorej teplotu sme pri vložení plechu stiahli na 180°C. Pečieme pokiaľ sa nám na povrchu nevytvorila chrumkavá kôrka, najmenej pol hodinu.
parada!!!! vyzera to hriesne dobre!!! ja som dnes v praci dostala chut na nieco makove ;o))) a tento kolacik by mi priesiel akurat vhod!
neee, to je moje smrt. už takovou dobu mám chuť na něco makového. vypadá božsky!
Danka skvelééé, kombinácia maku a jablllk…je božskáááá
Udělala jsi mi velké chutě. Podobnou jablkovo-makovou buchtu dělám taky, ale tahle vypadá naprosto fantasticky!
jemine, tak toto je uuuuzasny kolacik!!! ja vsetko makove mozem jest kedykolvek a este s jabkami, no konec.. cely pekac by padol na posedenie! ach! :)))
Tak určitééé toto môžem… podľa mňa to bude ok ak dám namiesto krupice, múku, nie?
Dani, super recept! Ja milujem mak a makove kolace. Hned robim!
Marianka, dakujem, ved skus, je uplne lahky.
Lucie, dakujem, bol naozaj uprimne velmi dobry!
Mati, diky, ano je, taka dobra makovo-jablkova strudla nikdy nie je zla, ze? 🙂
Martinka, dakujem za pochvalne slova. A v com je ina ta tvoja? Mozno sa necham inspirovat.
Mary, no u nas to bolo podobne. Teda skor u mna. Som ho dost zjedla a stale sa neobjedla 🙂
Ivi, tak to naozaj neviem, nechcem ti zle poradit. Mozno este tak muku hrubu-krupicu, ale asi bude potom kolac trochu suchsi, taky „hrubsi“? Daj vediet, ak skusis. 🙂
Luci, tesim sa, dakujem 🙂
No to bude mat moja mama radost dievcata, ze ste ho tu takto vychvalili! Ktora vyskusate, budem rada, ak date feedback, sprostredkujem! 🙂
aj ja zdravím recyklujúcu maminu, obálka nesie na sebe úžasný recept 🙂 ďakujem, „štrúdla“ bola výborná…
Sascoola, som rada, že si dala feedback a ešte viac sa teším, že mal koláčik úspech! Ale vidím, že aj ty bloguješ o jedle. Držím palce! 🙂