Cviklový hummus a recept na tahini

     No áno, opäť repa. Veď je zdravá 🙂 tak skúste!


Na 2 nádobky ako na obrázku potrebujeme:
  • repa varená 200g
  • cícer varený (alebo z konzervy) 120g
  • tahini 3 ČL (viď recept na konci príspevku)
  • citrón ½ ks
  • himalájska soľ podľa chuti a potreby
  • cesnak 1 strúčik
  • cibuľa ½ ks
  • prípadne váš obľúbený extra panenský olej


Všetko spolu rozmixujeme dohladka a podávame s pečivom alebo krekrami. V prípade, že je zmes hrudkovitá alebo príliš hustá, pridáme olej alebo trochu filtrovanej vody. Dochutíme soľou.


Na cca 300ml tahini budeme potrebovať:
  • sezamové semiačka 200g
  • konopný olej Carun 60ml
  • himalájska soľ podľa chuti

1. Sezam opečieme nasucho do jemne hnedej farby buď v rúre alebo na panvici. Pozor, aby nám nezhoreli.
2. Opečené semiačka rozmixujeme najprv nasucho a potom pridávame po častiach olej a soľ. Ochutnávame a ak treba, pridáme ešte soľ.
Tahini sa dá použiť ako nátierka alebo do dresingov, nátierok, omáčok, zálievok do šalátov alebo do orientálneho dezertu chalva…alebo len tak lyžičkou vyjedať. Obsahuje veľa vápnika a iných prospešných látok, takže bez výčitiek.

♡♡♡

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *