Bezlepková chrumkavá quinoa pizza

Je to prvá bezlepková pizza, ktorú som skúšala. Prekvapilo ma, že cesto bolo pevné, na okrajoch chrumkavé, ako z múky, ba ešte lepšie a chutila ako nejaký slaný koláč s obložením. Naviac quinoa pizza vám neurobí ťažobu v žalúdku a smäd v ústach ako tá klasická a bola som prekvapená, že ma aj skôr a viac zasýtila. Dokonca aj môj chlap ma za ňu pochválil. Jemu som spravila klasiku so šunkou, šampiňónmi a mozzarellou, len, aby ste vedeli, že to zrovna nemusí byť nejaká výnimočná výsostne zdravá špecialitka, quinoa je jednoducho univerzálna. Teším sa z tohto nového objavu a už sa neviem dočkať ako budem skúšať ďalšie varianty zdravej pizze.

Na 1 okrúhlu pizzu o priemere 25cm si pripravíme:

  • quinoa SOS 250g
  • voda 100ml
  • mandle mleté 100g
  • pažítka cca 2 zväzok (môžete dať napr. aj špenát a budete mať zelenú pizzu)
  • vínny kameň 1 zarovnaná ČL
  • olivový olej extra vergine cca 1PL
  • soľ 1ČL
  • paradajkový pretlak 150ml
  • bazalka sušená štipku
  • oregano sušené štipku
  • baklažán 1 menší
  • rukola za 3 hrste
  • kapary za hrsť alebo podľa chuti
  • čierne olivy za hrsť alebo podľa chuti
  • parmezán na posypanie

1. Quinou zalejeme vodou a necháme stáť cez noc, minimálne však 8 hodín. Následne ju scedíme a prepláchneme, zalejeme 100ml vody a rozmixujeme spolu so soľou, vínnym kameňom a pažítkou. Mandle rozmixujeme zvlášť nasucho a primiešame ku quinoa kaši.

2. Okrúhlu formu na pečenie si vystelieme papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a do formy vylejeme pripravené tekuté cesto. Pečieme na 180°C najprv 15 min., potom vyberieme, plát otočíme (papier odstránime) a pečieme ďalších 10 min.

3. K paradajkovému pretlaku primiešame bazalku a oregano. Pizzu vyberieme, natrieme pretlakom a šupneme do rúry ešte na 5 min.

4. Baklažán nakrájame na plátky a ugrilujeme na grilovacej panvici.

5. Na upečenú pizzu poukladáme baklažán, posypeme ju rukolou, čiernymi olivami a kaparami, ktoré buď nakrájame na menšie kúsky alebo nie, vtedy to pôsobí štýlovejšie.

6. Nakoniec posypeme hoblinkami parmezánu a podávame.

Ďakujem Nikonu za  zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!

Ďakujem obchodíku Apropos za zapožičanie prestierania.

♡♡♡

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *