Matcha panna cotta (vegan)

 

     Panna cottu som ešte nikdy nerobila, možno preto, že preferujem čokoládové dezerty. Takže, keď som sa na ňu včera podujala, muselo to byť hneď niečo netradičné 😉

 

Som rada, že sa mi podarilo spojiť chutné so zdravým, tak snáď z tohto dezertu nebudeme mať až také výčitky.

 

Na chuť zeleného čaju v dezertoch si treba zvyknúť. Keď som robila tieto rawguľky, matcha mi na nich veľmi chutil. Panna cotta s matcha čajom mi však pripomínala večer, keď som si v japonskej reštaurácii objednala zmrzlinu zo zeleného čaju. Tú zvláštnu chuť som si nevedela obľúbiť.

 

Dnes je to už lepšie a pokiaľ máte radi chuť zeleného čaju, tak sa vám tento dezert určite bude páčiť.  

 

 

Ingrediencie na 4 formičky:
  • matcha čaj 2 PL – ja tento
  • biela čokoláda 150g
  • kokosové mlieko 300ml
  • agar 2 ČL
  • kokos sušený, strúhaný 3PL + na posypanie
  • kokosový olej na vymazanie formičiek

 

– Kokos si opražíme nasucho na panvici do zlatista. Pripravíme si formičky a vytrieme ich kokosovým olejom.
– Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu za postupného pridávania 250 ml kokosového mlieka.
– Vo zvyšných 50ml kokosového nápoja rozhabarkujeme matcha čaj.
– Hrnček s roztopenou čokoládou umiestnime na priamy oheň, vsypeme doň agar a dobre rozmiešame. Miešame, až kým nezačne mierne vrieť, vtedy odstavíme.
– Polovicu čokoládovej masy vmiešame k rozpustenému čaju. Vznikne tak zelená zmes. Rozdelíme ju všetku na dno 4 formičiek a tieto šupneme na 10 min do mrazáku, aby stuhla.
– Medzitým do bielej čokoládovej masy vsypeme opražený kokos, necháme ešte v horúcom hrnčeku a občas premiešame, aby nám naopak netuhla.
– Po 10 min. jemným ťuknutím vyskúšame, či zelená panna cotta stuhla. Ak áno, nalejeme na ňu zvyšnú bielu. Všetky formičky hodíme do chladničky dotuhnúť.
– Po cca 30 – 60 min. by sme mali mať panna cottu pripravenú na servírovanie. Ak sme použili silikónové formičky, vyklopíme ju jednoducho, ak kovové, treba ich umiestniť na plech s horúcou vodou, kokosový olej, ktorými sme ich vytreli, sa roztopí a taktiež pôjdu ľahko vybrať.
– Posypeme opraženým kokosom a matcha čajom, prípadne ešte prelejeme roztopenou bielou čokoládou (s kokos. mliekom alebo olejom).
Ak by sa vám nechcelo zvŕtať v kuchyni, www.matcha-tea.cz majú teraz v akcii dvojbalenie matcha čaju Harmony s bonusom – miničokoládkou z matcha čaju. Ale ak si počkáte, dočkáte sa receptu na čokoládu s matcha čajom aj na mojom blogu.

 

♡♡♡

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *