Rastlinné mlieka

     Už nejakú dobu nepijem kravské mlieko. Nahrádzam ho rastlinnými rôzneho druhu. Aj keď som vedela, že existujú domáce spôsoby prípravy, lenivosť ma vždy premohla a nejaké som si kúpila. Až v poslednej dobe som sa dokopala a už zhruba mesiac skúšam fungovanie na domácich mliekach.

Sú rôzne nespočetné druhy mliek a každé chutí inak, to je na nich také super, že ak vám v danom jedle nechutí kokosové, môžete ho nahradiť napr. orechovým, či konopným. Postupne skúšam nové a ďalšie príchute a ich využitie a vy sa môžete tešiť na moje postrehy a recepty.

Čo ma najviac presvedčilo k prvej domácej výrobe je fakt, že to vaše mlieko nikdy nebude obsahovať prídavné látky, ktoré si tam sami nedáte. Rastlinné mlieka sa môžu javiť ako zdravá alternatíva, treba si však zvážiť, či sme ochotní zaplatiť nemalé peniaze za „vodu“ s 2% orechov. Ako druhá ingrediencia po vode sa uvádza cukor (!!!). Toto mi už úplne stačí ako presviedčacia metóda bez toho, aby som čítala ďalej. 

Áno, je pravda, že domáce mlieko ho treba skonzumovať za pár dní, ale u nás sa nikdy dlhšie neohrialo (resp. nestihlo v chladničke ani vychladnúť). A keď si mlieko budete pripravovať v menších množstvách, nikdy ho nebudete musieť vyhodiť. Keď som si pripravila prvé – kokosové mlieko, zostala som príjemne prekvapená jeho hustotou – takú som nikdy pri kupovaných nevidela, husté, napenené mlieko plnej farby a chuti. To ma nakoplo pokračovať v experimentovaní a stále ma to veľmi baví! A pri väčšine druhov je príprava tak jednoduchá! Omnoho viac ako zájsť do obchodu!

Recepty, ktoré vám postupne budem prinášať sú na husté mlieko plnej chuti. Čítala som rôzne recepty s rôznymi pomermi tuhej časti a vody. Ja som pri príprave mliek vždy doladila množstvo vody podľa svojej chute, takže vám odporúčam riadiť sa vlastnými predstavami o výslednom diele, radšej mlieko na začiatku urobiť hustejšie a potom doplniť vodou. Príjemné experimentovanie!

Pre recept stačí kliknúť na nadpis nad každou fotkou.


Vlašské orechy
Mlieko z vlašských orechov
Strúhaný kokos
Kokosové mlieko

 

                                                               Ovsené vločky

Mlieko z ovsených vločiek

♡♡♡

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *