Cuketové špagety so sicílskym pestom

Pesto alla siciliana je mojím obľúbeným. Milujem sušené paradajky. Veľmi by som si raz chcela nasušiť vlastné. Snáď keď už si kúpime tú vilku v Taliansku, sa mi to podarí 🙂 Verím, že tá chuť je na nerozoznanie. Zatiaľ sa však úplne skromne uspokojím s domácimi bio cuketkami. Určite sa ich v každej domácnosti nájde tento rok neúrekom, darí sa im a hádam to nevyhodíme! 😀 Ja cukety zbožňujem hlavne grilované. Teší ma, že aj Jarko, tento „surový“ tanier však nedal. Ani len koštovku. Čo vy? Trúfnete si?

Tento typ receptov je super v tom, že sú hotové šup šup. Ak máte šikovného pomocníka na strúhanie alebo „rezancovanie“ cukety, tak je ľahká večera v okamihu na stole. No a v týchto horúčavách sa človeku hádam ani iné nežiada. Navyše suroviny poľhky väčšinou nájdeme v špajzi. A píniové oriešky sa dajú nahradiť aj opekanými nasekanými mandľami, pistáciami alebo vlašskými orechmi a budete mať pesto alla slovacca. Kto čo má k dispozícii, určite nič nepokazíte.

Pre 2 osoby si pripravíme:

  • dve stredne veľké cukety (ak ako samotný šalát; v prípade predjedla stačí aj 1 ks pre 2)
  • sušené paradajky v oleji cca 100g
  • píniové semiačka 30g
  • lúpané mandle 1 hrsť (alebo podľa konzistencie)
  • bazalka podľa chuti a potreby

Najprv si nasucho opražíme píniové semienka.

Do malého mixéra vložíme sušené paradajky, prilejeme aj olej, v ktorom boli zakonzervované. Pridáme bazalku, mandle a 3/4 píniových semienok. Rozmixujeme dohladka. Podľa potreby prilievame olej, ak je pesto huste, ak riedke, tak pridáme mandle. Soliť netreba, lebo paradajky sú samé o sebe dosť slanej chuti. Prípadne dochutíme na konci.

Cuketu ošúpeme a pretlačíme ju cez špirálizér alebo taký ten krájač, ktorý vám z nej vyčarí špagetky. Krásny výber kuchynských krájačov majú napr. na Biano. 

Cuketové rezance zmiešame s pestom, posypeme zvyšnými píniovými semienkami, ozdobíme bazalkou a podávame.

Ja som si pochutila. Ak máte inšpiráciu na to ako inak ešte cuketové rezance pripraviť, budem rada, ak ju mi napíšete do komentára. Ja prispejem ešte jedným nápadom, nech sa páči: Cuketové rezance s avokádovou omáčkou a konopnými semiačkami

♡♡♡

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *